Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Noi date despre particulele radioactive care otrăvesc aerul după detonarea unei bombe nucleare
Articole online

Noi date despre particulele radioactive care otrăvesc aerul după detonarea unei bombe nucleare

explozie

Noi date despre particulele radioactive care otrăvesc aerul după detonarea unei bombe nucleare

1. Particulele radioactive pot rămâne în atmosferă ani de zile

Majoritatea precipitațiilor rezultate în urma unei explozii nucleare au nevoie de o zi până la o săptămână pentru a reveni la sol, a declarat Zaijing Sun, fizician nuclear la Universitatea Nevada din Las Vegas.

Dar unele precipitații sunt aruncate atât de sus în atmosferă, până la 80 de kilometri, încât pot rămâne timp de câteva luni sau ani înainte de a reveni la suprafață, a adăugat Sun.

Sun lucrează în cadrul grupului de cercetare „Sănătate, mediu și detectarea radiațiilor” de la UNLV, care studiază gestionarea deșeurilor radioactive, precum și aplicațiile radiologiei și fizicii nucleare în scopuri medicale.

2. Resturile radioactive se află pe fundul oceanului

Resturile radioactive pot ajunge în stratosferă și pot călători pe distanțe mari, deplasându-se odată cu vântul și cu modelele meteorologice.

Astfel, dacă o bombă nucleară de mari dimensiuni ar fi detonată în Statele Unite, de exemplu, precipitațiile ar putea ajunge în Rusia, Europa sau China – este un eveniment global, a spus Sun.

De exemplu, oamenii de știință au detectat precipitații radioactive de la testele cu bombe nucleare în zone de pe tot globul – de la solul din Tunisia, la ghețari arctici și chiar în cele mai adânci părți ale oceanului, în țesutul muscular al anumitor crustacee care trăiesc în adâncurile oceanice.

3. Majoritatea americanilor poartă urme de radioactivitate

În anii ’50 și ’60, guvernul american a testat peste 500 de bombe nucleare, detonându-le în atmosferă.

Prejudiciul de la situl de testare din Nevada, printre alte locuri, a inundat atmosfera cu izotopi radioactivi, a declarat Sun.

Ca urmare, fiecare persoană care trăiește în Statele Unite din 1951 încoace a fost expusă cel puțin la o parte din precipitațiile radioactive, a constatat un studiu al Institutului Național de Cancer și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Oamenii de știință consideră că riscurile pentru sănătate pentru majoritatea oamenilor rămân mici, însă un studiu a estimat că precipitațiile radioactive ar fi putut cauza până la 11.000 de decese cauzate de cancer.

4. Alimentele sunt „un vinovat comun” al expunerii la precipitații radioactive

Ploaia de precipitații radioactive care ajunge pe piele este una dintre căile de expunere, dar, de multe ori, expunerea are loc într-un mod mai puțin dramatic, cum ar fi atunci când precipitațiile intră în lanțul alimentar.

„De exemplu, din cauza precipitațiilor de la situl de testare din Nevada, unele persoane din Wyoming au fost afectate de stronțiu în lapte”, a declarat Sun.

Stronțiu se referă la izotopul radioactiv stronțiu-90. Vacile de lapte care mănâncă iarbă contaminată cu stronțiu produc apoi lapte îmbibat cu acesta, care poate afecta apoi oamenii care îl consumă.

Stronțiu-90 poate provoca probleme ale tractului intestinal. Și pentru că se comportă ca un fel de calciu, acesta păcălește oasele să îl absoarbă, ceea ce poate duce la cancere ale oaselor, ale măduvei osoase și ale țesuturilor moi din jurul oaselor.

5. Iodura de potasiu vă poate ajuta să vă protejați de cancerul tiroidian cauzat de precipitațiile radioactive

Iodul-131, unul dintre izotopii radioactivi periculoși din precipitațiile nucleare, tinde să se acumuleze în glanda tiroidă și pe termen lung poate provoca cancer tiroidian, a declarat Sun.

Dar dacă luați o pastilă cu un alt tip de iod – iodură de potasiu (KI) – cu puțin timp înainte sau imediat după expunerea la precipitații radioactive, ați putea reduce riscul de cancer tiroidian.

KI funcționează deoarece tiroida poate absorbi doar o anumită cantitate de iod deodată. Dacă tiroida dvs. a absorbit deja KI, nu ar mai avea mult loc pentru iodul-131 radioactiv.

6. Resturile de la o bombă sunt mai puțin periculoase decât topirea unei centrale nucleare

Un reactor nuclear eliberează mult mai mulți radioizotopi în timpul unei fuziuni decât o face o bombă nucleară atunci când explodează, a declarat Sun.

De exemplu, se estimează că dezastrul de la Cernobîl a eliberat de 10 ori mai multe radiații decât bombardamentul nuclear de la Hiroshima din cel de-al Doilea Război Mondial.

În prezent, radiațiile din Hiroshima au același nivel ca și radiațiile de fond normale, zilnice, din întreaga lume.

Dar la Cernobîl, unele elemente cu un timp de înjumătățire mai lung, cum ar fi stronțiu-90 și cesiu-137, există încă la niveluri ridicate.

7. Doar aproximativ 15% din energia eliberată de o bombă nucleară provine din radiațiile nucleare

„Cred că, în imaginația populară, oamenii sunt foarte îngrijorați de precipitațiile radioactive, dar țineți cont de faptul că cea mai mare parte a energiei unei bombe atomice este eliberată imediat”, a declarat Sun.

Aproximativ 35% din această energie provine din radiații termice – căldură – în timp ce aproximativ 50% este energia exploziei.

Doar 15% din energia armei nucleare provine din radiații nucleare – și o mare parte din aceasta vine în primul minut al exploziei. Acest lucru nu înseamnă că precipitațiile radioactive nu sunt periculoase sau înfricoșătoare, dar cele mai mari pagube provin de departe din detonare.

Registration

Aici iti poti reseta parola