Nici doliul după bunicul iubit nu o poate opri pe Greta să salveze planeta

 

Greta Thunberg, adolescenta suedeză care s-a lăsat de școală pentru a salva planeta de la încălzire globală, s-a alăturat miilor de tineri care au participat vineri la o manifestaţie pentru climă organizată în oraşul Bristol, în sud-vestul Angliei.

La sosirea în gara principală a oraşului britanic, Thunberg, 17 ani, a declarat că speră ca protestul să fie o „adunare de oameni uniţi în solidaritate”.

Întrebată de ziarul local Bristol Post, citat de Agerpres, de ce a ales să vorbească în acest oraş, ea a răspuns: „Din diferite motive. Mişcarea este foarte puternică aici şi am intrat în contact cu oamenii care erau aici”.

Salutată de primar

Primarul oraşului, Marvin Rees, a salutat prezenţa Gretei Thunberg şi a „tuturor tinerilor care au venit astăzi (vineri) la Bristol”.

„Suntem un oraş în prima linie a acţiunilor pentru climă şi justiţie socială şi tocmai am lansat Strategia noastră pentru Climă cu o acţiune urgentă necesară pentru realizarea #CarbonNeutrality până în 2030”, a scris Rees pe Twitter.

„Este incredibil pentru Bristol să o întâmpine pe Greta în oraşul nostru, deoarece ea a inspirat milioane de tineri din întreaga lume să militeze pentru un viitor mai bun şi pentru ca guvernele şi naţiunile să acţioneze împotriva schimbărilor climatice periculoase”, a declarat Eunice Lo, un om de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, într-un videoclip.

Bristol şi universitatea au fost primele din Marea Britanie care au declarat urgenţă climatică, a spus Lo.

Mike Jackson, directorul executiv al Consiliului municipal din Bristol, şi Andy Bennett, comandantul poliţiei din Bristol, au afirmat într-un comunicat comun că se aşteaptă la „perturbări majore către oraş”, în condiţiile în care numeroase persoane călătoresc de pe întreg teritoriul Marii Britanii pentru a ajunge la protest.

Totodată, Jackson şi Bennett i-au avertizat pe părinţi că obişnuitele controale de securitate ale organizatorilor „ar putea să nu fie adecvate, în special pentru elevii de şcoală primară şi persoane cu dizabilităţi”.

Organizatorii Bristol Youth Strike 4 Climate au respins aceste îngrijorări şi au afirmat că vor desfăşura peste 80 de supraveghetori şi vor asigura o „zonă sigură” pentru copiii mici.

 

 

Parteneri