Evenimentul Istoric > Articole online > Greta Thunberg este în doliu
Articole online

Greta Thunberg este în doliu

„Odihneşte-te în pace”, a scris Beata, în timp ce Greta i-a adus un omagiu lui Olof, menţionând că acesta a fost „unul dintre cei mai mari actori suedezi”, cu peste 75 de ani petrecuţi pe scenă.

„A fost unul dintre cei mai frumoşi oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Ne este dor de el teribil”, a completat Greta.

Cunoscutul actor şi regizor suedez Olof Thunberg, bunicul celebrei activiste pentru climă Greta Thunberg, a murit luni la vârsta de 94 de ani, a declarat familia sa, citată de DPA.

Olof Thunberg a cunoscut faima în filme şi pe scenă după Al Doilea Război Mondial, însă s-a făcut remarcat pe plan internaţional în interpretarea organistului Fredrik Blom din pelicula „Nattvardsgästerna” („Lumină de iarnă”, 1963), a lui Ingmar Bergman.

Activista Greta

Greta Thunberg s-a născut la 3 ianuarie 2003. Mama ei este cântăreața suedeză de operă Malena Ernman, iar tatăl ei este actorul Svante Thunberg,numit așa după ruda lui îndepărtată Svante Arrhenius.

În decembrie 2018, Thunberg s-a descris ca fiind „diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și mutism selectiv”.

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg încearcă să oprească încălzirea globală și schimbările climatice. În august 2018, a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă, în față clădirii parlamentului suedez.

În noiembrie 2018, ea a vorbit la TEDxStockholm; în decembrie același an s-a adresat Conferinței Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019 a fost invitată să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Pentru a diminua amprenta de carbon a familiei, ea a insistat ca ei sa devină vegani și să renunțe la zborurile cu avionul.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Greta a fost proclamată cea mai importantă femeie a anului în Suedia în 2019.

Premiul s-a bazat pe un sondaj realizat de institutul Inizio, în numele ziarului Aftonbladet.

Trei parlamentari norvegieni au nominalizat-o pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2019.

Registration

Aici iti poti reseta parola