Evenimentul Istoric > Articole online > Nepotul dictatorului nord-coreean, dispărut misterios, e pe mâini bune: în custodia CIA
Articole online

Nepotul dictatorului nord-coreean, dispărut misterios, e pe mâini bune: în custodia CIA

Kim Han-sol este fiul lui Kim Jong-nam, băiatul cel mare al fostului lider nord-coreean Kim Jong-il și nepotul lui Kim Il-Sung, care a fondat Republica Populară Democrată Coreea în 1948.

Un contestatar al conducerii de la Phenian, nepotul lui Kim a trăit în exil, pe teritoriul chinez Macao. Despre soarta lui nu s-a mai știut însă nimic din 2017, după asasinarea, la 13 februarie, a tatălui său, într-un atac pe aeroportul din Malaezia.

Toate suspiciunile s-au îndreptat asupra guvernului nord-coreean și mulți au presupus că vor urma cei doi copii și soția lui Kim Jong-nam.

Soluția de a scăpa a fost fuga în Occident. Pentru a face mai dificilă găsirea lor de către potențiali asasini, membrii familiei lui Kim Jong-nam au decis să se separe și să meargă în diferite destinații din Europa.

Dar, spre deosebire de soția și fiul cel mic al lui Kim Jong-nam, Kim Han-sol nu a ajuns niciodată în Europa. Și nimeni nu a mai dat de el.

Acum însă, publicația The New Yorker susține că Kim Han-sol a zburat din Macao în Taiwan, escortat de membrii apărării civile Cheollima.

De acolo, urma să ia un avion către Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unde îl așteptau activiști olandezi. Dar nu ajuns pe aeroportul olandez.

The New Yorker susține că dispariția sa s-a datorat intervenției unor ofițeri CIA care l-au interceptat pe Kim Han-sol în Taiwan și l-au luat în custodia SUA.

Conform sursei citate, Kim Han-sol se află și azi în custodia SUA, dar nu spune și dacă există un acord din partea exilatului nord-coreean.

Se bănuiește că banii lui Kim Jong-nam proveneau dintr-un fond al guvernului nord-coreean pe care îl gestiona în Macao, iar o mare parte din sume proveneau din surse ilicite.

Una dintre ipoteze ar fi ca și Kim Han-sol să fi fost implicat în administrarea acestui fond, ceea ce ar explica interesul CIA față de el.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola