Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nebunia n-ar fi cuprins lumea fără cel născut într-o zi de 9 octombrie
Articole online

Nebunia n-ar fi cuprins lumea fără cel născut într-o zi de 9 octombrie

S-a născut la 9 octombrie 1940, în Liverpool, Marea Britanie, iar în adolescenţă a primit prima chitară şi a început să cânte.

În acelaşi an, a început turnarea filmului „Help!”, având premiera în luna iunie. În august-septembrie, au susţinut un nou turneu peste ocean.

În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicaţia New Musical Express, urmat de turneul în fosta R.F. Germania, apoi un turneu în Filipine şi un concert în Japonia.

După concertul din Candlestick Park, San Francisco, în 29 august 1966 – considerat ultimul concert oficial -, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee şi şi-a concentrat forţele în studioul de înregistrări.

În 1967, a apărut albumul „Sgt. Pepper’s Lonely Heart”, iar în octombrie 1968 au înregistrat „Give Peace a Chance”.

Soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit la 27 august 1967. După aceasta, membrii trupei şi-au urmat interesele individuale şi s-au întâlnit tot mai rar.

În patru ani, trupa The Beatles a susţinut 1.400 de concerte şi a scos numeroase albume.

Ultima apariţie publică a celor patru Beatles a fost în concertul inedit de pe acoperişul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul „Let It Be”.

În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul „Abbey Road”. Oficial, The Beatles s-a destrămat în 1970.

După Beatles

După despărţirea de trupă, John Lennon a început o carieră solo. Primul album a fost lansat în 1970 – John Lennon/Plastic Ono Band, scrie site-ul www.biographyonline.net.

Cântecul „Imagine”, lansat după câţiva ani, a fost votat drept „cel mai popular cântec” de publicul britanic.

În 1975, Lennon a hotărât să se retragă din viaţa muzicală, pentru a petrece mai mult timp cu fiul său cel mic, Sean (pe care l-a avut cu a doua soţie, Yoko Ono). El mai avea un fiu, Julian, din prima căsătorie – cu Cynthia Powell, de care s-a despărţit în 1967. Doi ani mai târziu s-a recăsătorit cu Yoko.

Lennon s-a întors în studioul de înregistrări în octombrie 1980, dar două luni mai târziu, în 8 decembrie, a fost împuşcat mortal în Dakota, New York, de un fan (David Chapman) care a fost ulterior condamnat la închisoare pe viaţă.

Până în 2012, John Lennon vânduse 14 milioane de albume solo, în timp ce The Beatles a devenit cel mai bine vândut grup din toate timpurile, cu peste 600 de miioane de unităţi vândute în întreaga lume.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola