Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > NATO mută agresiv în România împotriva Rusiei
Articole online

NATO mută agresiv în România împotriva Rusiei

SUA-Rusia

NATO își sporește prezența în apropierea granițelor Rusiei

Știrea anunță că planul este de a extinde „Prezența în avans îmbunătățită” a NATO, în baza căreia grupurile de luptă sunt desfășurate în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia prin rotație.

Der Spiegel relatează că generalul Tod Wolters, comandantul suprem aliat al NATO în Europa care conduce și comandamentul european al SUA, „a cerut întărirea trupelor la granița de est” a NATO în timpul unei recente videoconferințe confidențiale.

Mișcările de trupe din România, o nouă sursă de tensiune?

Informațiile vin în timp ce Rusia pretinde garanții de la SUA că NATO nu se va extinde mai departe spre est, pe fondul tensiunilor referitoare la Ucrainei. SUA au acuzat Rusia că pregătește o invazie, lucru pe care Moscova îl neagă. Mai mult, rușii susțincă activitatea militară a NATO în regiune este sursa tensiunilor.

Deși nici România, nici Bulgaria nu se învecinează cu Rusia, ambele țări au deschidere la Marea Neagră, zonă în care SUA și NATO și-au intensificat prezența.

Rusia a înaintat SUA săptămâna trecută o serie de propuneri de securitate și susține este dornică să le negocieze. Dacă NATO decide să-și extindă prezența în est în acest moment, Moscova ar vedea această mișcare ca pe o provocare majoră, scrie antiwar.com.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola