Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Naivitatea liderilor de la Bruxelles costă. UE va plăti prețul invaziei lui Putin
Articole online

Naivitatea liderilor de la Bruxelles costă. UE va plăti prețul invaziei lui Putin

Există o problemă geopolitică majoră

„Noi, europenii, suntem cei care vom plăti, în părimul rând, prețul acestei crize”. Paganini, fondatorul think tank-ului Competere, e de părere că sancțiunile occidentale vor afecta puternic Rusia, dar nu vor avea ca efect răsturnarea lui Putin.
„Sancțiunile riscă să facă mult rău Rusiei, dar fără a obține rezultatele pe care NATO, Europa și Statele Unite și le-au propus. Ele pot, așadar, să aibă un efect de bumerang foarte devastator pentru economia noastră, deoarece, în sfârșit, multe dintre țările din restul lumii nu mai urmează voința celei mai mici părți a lumii, adică Occidentul.
Să ne gândim că țări precum Turcia (care este în NATO) sau India nu numai că nu urmează sancțiunile, ci nici nu condamnă Rusia pentru că fac afaceri cu Moscova de la care cumpără atât de multe materii prime încât nu se pot descurca fără ele. Acest lucru este valabil și pentru Israel, pebtru multe țări din Africa și Asia și pentru tot Orientul Mijlociu. Acum, așadar, Statele Unite și Europa vor trebui să facă față acestui nou scenariu”.

Este acesta sfârșitul globalizării?

„Nu se poate spune că globalizarea a fost doar exportul modelului occidental. Este victoria diversității pentru care în lume există democrații liberale, dar și dictaturi și politicieni de sisteme cu care trebuie să ne confruntăm pentru a clarifica faptul că democrația liberală este cea mai bună cale de a obține bunăstarea. Este doar începutul unei serii de provocări pe care le pune globalizarea. Fie ca Europa să se întoarcă, să se retragă din globalizare pentru a se întoarce la un sistem autarhic este o nebunie, mai ales dacă vorbim de energie. Este de neconceput să credem că putem atinge autonomie energetică cu surse regenerabile în scurt timp”.

 

Cât de profitabil este pentru China să sprijine Rusia?

„China are un aliat valabil în Rusia, care este și o armă față de NATO, Statele Unite și Europa. Aceasta din urmă este foarte slabă politic și economic și din cauza acestui conflict. În consecință, poziția Chinei este întărit. Europa e mai slabă, așa că Beijingul poate să facă din ea o piață de stors pe care să-și vândă produsele”.

Va deveni China superputerea lumii?

„Presupunând că democrațiile liberale sunt o minoritate pe glob, trebuie să știm că bunăstarea Europei depinde de materiile prime pe care le cumpărăm de la alții, dar alte țări nu mai depind de noi din punct de vedere economic”.

Yuanul va înlocui dolarul în viitor?

„Deocamdată dolarul este încă cea mai importantă monedă. Are un mic concurent, care este euro, dar când India și Arabia Saudită sunt dispuse să facă afaceri în yuan înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, va exista o parte din lume care va avea mai multă încredere în moneda chineză. Și de aceea este nevoie de o politică externă diferită, mai ales când nu sunteți producător de materii prime.
Noi, europenii, pe de altă parte, am fost naivi, având grijă de mediu și de planetă, lăsând rolul de polițist al lumii în seama Statelor Unite. În schimb, ar fi trebuit să ne ocupăm de apărarea democrațiilor noastre așa cum o face Israelul. Adevărul este că, în timp ce noi europenii am fost naivi, americanii au creat un anumit grad de independență energică și, astăzi, sunt capabili să se mențină aproape singuri”, notează Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola