Evenimentul Istoric > Articole online > Mutare devastatoare a Chinei, sesizată de spionii americani. Casa Albă nu prea are soluții
Articole online

Mutare devastatoare a Chinei, sesizată de spionii americani. Casa Albă nu prea are soluții

Mutarea surpriză a Chinei

Serviciile de informații americane avertizează că Beijingul încearcă să mute confruntarea cu SUA din Marea Chinei de Sud, mai aproape de continentul american.
Dacă până acum americanii bănuiau că Beijingul vrea să-și impună hegemonia asupra regiunii oceanelor Indian și Pacific, acum Beijingul ridică miza. China, potrivit rapoartelor trimise de serviciile de informații ale SUA, a început deja să ducă tratative cu bază pentru nave de război pe malul Oceanului Atlantic în Guineea Ecuatorială pentru un port militar în orașul Bata. În 2009, China a modernizat portul comercial din orașul Bata, pe care acum vrea să-l mărească și să-l transfoeme în bază militară.
China are în prezent o singură bază militară de peste mări – în Djibouti, pe coasta de est a Africii. Această bază a fost pusă în funcțiune în 2017.

Panică la Washington

Perspectiva ca Beijingul să adauge o a doua bază și, mai cu seamă, una prin care să amenințe Atlanticul și Statele Unite, a produs panică la Washington.
Joe Biden l-a trimis în octombrie pe consilierul adjunct pentru securitate națională, Jonathan Finer, în Guineea Ecuatorială pentru a încerca să-l convingă pe președinte să refuze China.
Președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, în vârstă de 79 de ani, și fiul și moștenitorul său Teodoro Nguema Obiang Mangue, în vârstă de 53 de ani, curtează atât SUA, cât și China.
China ajută la pregătirea și înarmarea poliției țării, dar Guineea Ecuatorială se bazează pe tehnologia americană pentru a-și accesa rezervele importante de petrol.

Dacă China ar transforma portul Bata într-o bază militară, Beijingul ar permite să-și repare și să-și rearmeze navele de război și alte echipamente navale în aceleași ape în care se află în apropierea litoralului SUA.

„Ca parte a diplomației noastre de a aborda problemele de securitate maritimă, am spus clar Guineei Ecuatoriale că anumiți pași potențiali care implică activitatea [chineză] acolo ar ridica probleme de securitate națională”, a declarat duminică un oficial înalt al administrației Biden pentru The Wall Street Journal.

Oficialii au prezentat anterior o bază militară chineză în apele Atlanticului ca pe un scenariu de coșmar pentru Statele Unite, pe fondul tensiunilor dintre cele două națiuni din cauza Taiwanului și a originii Covid-19.

Generalul Stephen Townsend, șeful Comandamentului SUA pentru Africa, a mărturisit în fața Senatului în aprilie că „cea mai semnificativă amenințare” din partea Chinei ar fi „o facilitate navală utilă militar pe coasta atlantică a Africii”. El a adăugat: „Prin util militar mă refer la ceva mai mult decât un loc în care pot face escale în port și pot obține benzină și alimente.„Vorbesc despre un port în care se pot rearma cu muniții și repara navele”.

Două luni mai târziu, generalul-maior Andrew Rohling, comandantul Forței operaționale sud-europene a armatei SUA – Africa, a declarat că preocuparea SUA „este că chinezii vor dezvolta o bază navală în Guineea Ecuatorială, care le va oferi apoi prezență navală în Atlantic.”

Administrația Biden a transmis Guineei Ecuatoriale că nu ar fi înțelept să se implice în tensiunile dintre SUA și China, scrieThe Wall Street Journal.
Americanii au subliniat modul în care SUA sunt de ajutor națiunii africane. SUA a trimis ajutoare după ce o explozie aparent accidentală a muniției a distrus o bază militară de lângă Bata, ucigând 100 de oameni. De asemenea, industria petrolului din Guineea Ecuatorială depinde de tehnologia americană.
Fiul președintelui african a postat pe Twitter o fotografie a tăvii de argint pe care a primit-o de la Finer și a mulțumit SUA pentru cadou. O săptămână mai târziu, el a postat pe Twitter și fotografii de la întâlnirea cu o delegație de la Beijing și le-a mulțumit chinezilor pentru sprijinul acordat țării sale.

Pe cine va alege președintele Obiang?

La sfârșitul acestei luni, o delegație la nivel înalt din Guineea Ecuatorială va călători în Senegal pentru a participa la forumul China-Africa, a confirmat fiul președintelui.
Președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, în vârstă de 79 de ani – cel mai longeviv lider al Africii – s-a întâlnit cu președintele Xi la Beijing în septembrie 2018.

Statele Unite ale Americii sunt pe nisipuri mișcătoare. Familia Obiang este cunoscută pentru lux și excese, precum și pentru încălcările drepturilor omului. „Teddy Nguema”, așa cum este cunoscut pe Instagram fiul președintelui, a fost acuzat de procurorii americani că a sifonat peste 300 de milioane de dolari. Presupusul moștenitor al președinției, acum în vârstă de 53 de ani, postează frecvent fotografii din locații de lux și de la întâlniri cu personaje celebre, precum papa Francisc. În 2014, procurorii americani l-au forțat pe Nguema Obiang să renunțe la un conac în Malibu și la un Ferrari, printre alte bunuri.

Bogăția fiului li s-a părut aberantă americanilor, atâta vreme cât, în calitate de ministru al agriculturii și pădurilor, acesta câștigă mai puțin de 100.000 de dolari pe an .

Drept urmare, în această toamnă, Departamentul de Justiție a anunțat că va redirecționa 26,6 milioane de dolari din activele predate de fiul președintelui Guineei Ecuatoriale sub formă de vaccinuri împotriva Covid-19 și asistență medicale, ocolind guvernul corupt.
China pune mult mai puține întrebări și e fericită să coopereze cu regimul corupt, atâta vreme cât își atinge scopurile. Companiile de stat chineze au construit 100 de porturi comerciale în jurul Africii în ultimele două decenii, potrivit datelor guvernului de la Beijing.
„China nu construiește doar baze militare precum SUA”, a spus Paul Nantulya, cercetător asociat la Centrul African pentru Studii Strategice, finanțat de Pentagon. „Modelul chinez este foarte, foarte diferit. Combină elemente civile și de securitate”, notează Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola