Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mumiile egiptene își dezvăluie secretul. Descoperire uluitoare a arheologilor
Articole online

Mumiile egiptene își dezvăluie secretul. Descoperire uluitoare a arheologilor

Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au analizat mumia unui nobil de rang înalt numit Khuwy, care a fost descoperită în 2019.

Analizele au demonstrat că mumia e cu o mie de ani mai veche decât credeau arheologii

 

Analiza a demonstrat că mumia este mult mai vechi decât se presupunea și , de fapt, una dintre cele mai vechi descoperite vreodată. Ea datează din Vechiul Regat și demonstrează că tehnicile avansate de mumificare de acum 4.000 de ani erau foarte sofisticate.

Experții au rămas uimiți de rafinamentul procesului de mumificare a corpului și materialele utilizate – inclusiv pansamentul de in excepțional de fin și rășina de înaltă calitate.

Profesorul Salima Ikram, șeful catedrei de egiptologie de la Universitatea Americană din Cairo, un renumit expert în istoria mumificării, a declarat pentru Observer: „Dacă aceasta este într-adevăr o mumie a Regatului Vechi, toate cărțile despre mumificare și istoria Regatului Vechi vor avea nevoie de o revizuire.”

 

Descoperirea schimbă profund viziunea specialiștilor despre istoria mumificării

Salima Ikram crede că istoria Egiptului Antic e pusă într-o altă lumină. „Acest lucru ne schimbă complet înțelegerea evoluției mumificării. Materialele folosite, originile lor și rutele comerciale asociate cu acestea vor avea un impact dramatic asupra înțelegerii noastre despre Egiptul Vechiului Regat.

„Până acum, am crezut că mumificarea Regatului Vechi a fost relativ simplă, cu deshidratare de bază – nu întotdeauna reușită – fără îndepărtarea creierului și cu îndepărtarea ocazională a organelor interne. Într-adevăr, s-a acordat mai multă atenție aspectului exterior al defunctului decât interiorului. De asemenea, utilizarea rășinilor este mult mai limitată la mumiile din Vechiul Regat înregistrate până acum. Această mumie este plină de rășini și materiale textile și dă o impresie complet diferită de mumificare. De fapt, seamănă mai mult cu mumiile găsite 1.000 de ani mai târziu.”

Descoperirea mumiei într-un mormânt bogat din necropola de la Saqqara a fost filmată în sezonul anterior al National Geographic. Investigația asupra datării și analizei sale apare în noua serie. Hieroglifele au dezvăluit că i-a aparținut lui Khuwy, un membru al familiei regale care a trăit acum peste 4.000 de ani.

Tom Cook, producătorul serialului pentru Windfall Films, a declarat: „Știau că ceramica din mormânt era Vechiul Regat, dar [Ikram] nu credea că mumia provine din [aceasta perioadă] pentru că eraconservată prea bine. Ei nu credeau că procesul de mumificare era atât de avansat. Așa că reacția ei inițială a fost: acesta cu siguranță nu este Vechiul Regat. Dar pe parcursul investigației, ea a început să revină asupra acestei idee”, notează The Guardian.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola