Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul sfâșietor pentru care a fost inventat Codul Morse
Articole online

Motivul sfâșietor pentru care a fost inventat Codul Morse

Piedicile nu l-au făcut să renunțe

În 1832, Morse și colegii săi de la bordul unei nave discutau despre recenta invenție a electromagnetului a lui Michael Faraday. Atunci când Morse a început să înțeleagă cum funcționează, s-a întrebat dacă ar exista posibilitatea ca mesajele să fie trimise prin cablu.

După ani de muncă, Morse a solicitat guvernului să finanțeze proiectul său. Acesta a fost refuzat din cauza crizei economice din 1837, lucru care l-a făcut să călătorească prin întreaga lume pentru a face rost de un brevet.

Ajung în Anglia, și-a dat seama că modelele englezești ale telegrafului necesitau prea multe fire, versiunea sa fiind mult mai simplă, mai ușor de utilizat și reușind să extindă acoperirea semnalelor.  Venind cu un cod de semnal mai eficient, format din puncte și liniuțe, a cerut guvernului să-i finanțeze invenția. Și de această dată a fost refuzat.

Morse și partenerii săi au realizat că pe lângă crearea unui telegraf eficient, vor trebui să dezvolte și un cod pe care să-l folosească atunci când trimit mesaje. Astfel, a fost născut codul Morse. Odată descoperite și detaliile invenției lor, Morse a cerut Congresului 30.000 de dolari pentru a construi o linie de telegraf de la Washington la Baltimore. De această dată, a primit banii, cu care a început construcția liniei sale telegrafice subterane, care a legat Camera Curții Supreme din Washington cu gara Baltimore. Pe 24 mai 1944, a fost trimis primul mesaj, conectând cele două orașe pentru prima dată.

Samuel Morse a continuat să-și vadă invenția cum crește, deschizând calea pentru progresele tehnologice, lucru la care nu ar fi putut visa vreodată. A reușit să-și vadă invenția cum conectează orașe mari și mici, de pe coasta de est, asistând chiar și la legătura între America și Europa.

Motivul real din spatele invenției

Ceea ce l-a făcut să lupte pentru această invenție a fost pierderea soției sale. În timp ce acesta lucra, ea rămăsese în Connecticut, așteptând să nască cel de-al treilea copil. Aceasta i-a trimis o scrisoare, la care Samuel i-a răspuns, crezând el, în timp util. Din păcate, nu așa au stat lucrurile. Până ca scrisoarea să ajungă la ea, aceasta deja murise din cauza unui atac de cord suferit în timpul nașterii.

Întrucât singurul mod de a trimite mesaje era prin scrisori, întârzierea acestora l-a împiedicat pe Samuel să-și ia la revedere de la soția sa. Pierderea suferită l-a făcut să lupte pentru progresul tehnologic.

Registration

Aici iti poti reseta parola