Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul pentru care, la 1 decembrie 1905, a devenit prima femeie câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace
Articole online

Motivul pentru care, la 1 decembrie 1905, a devenit prima femeie câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace

Din aceste opere reieşea inclusiv conceptul despre o societate care va obţine progresul prin realizarea păcii.

Cei doi au revenit în 1885 în Austria, unde baroneasa a scris apoi cea mai mare parte a cărţilor sale.

În 1889 i-a fost publicată cartea Das Maschinenzeitalter (Epoca maşinilor), care a stârnit multe comentarii şi a primit numeroase recenzii.

Romanul „Jos armele” (Die Waffen nieder), prin care condamna militarismul, a fost publicat în 1889 şi a fost tradus în zeci de limbi, aducându-i Berthei von Suttner celebritatea în lumea literară şi în rândurile mişcării pacifiste.

A devenit un lider activ în mişcarea pentru pace, consacrându-şi o mare parte din timpul, energia şi scrisul ei cauzei păcii, participând la întruniri şi la congrese internaţionale privind pacea, sprijinind înfiinţarea grupurilor de pace, corespondând cu oameni din lumea întreagă în scopul promovării unor proiecte de pace.

În 1891 a iniţiat Societatea Austriacă pentru Pace, al cărei preşedinte a fost o lungă perioadă de timp, şi a instituit fondul necesar pentru stabilirea Biroului de Pace de la Berna.

În 1892 a înfiinţat, alături de A. H. Fried, jurnalul de pace Die Waffen Nieder, al cărui redactor-şef a fost până la finalul anului 1899, când publicaţia a fost înlocuită de Friedenswarte, editată de A. H. Fried, la care a fost colaborator până la moartea sa.

Tot în 1892, i-a promis lui Alfred Nobel să-l informeze permanent asupra progresului mişcării pentru pace.

În ianuarie 1893, Bertha von Suttner a primit o scrisoare de la Alfred Nobel, în care acesta îi spunea despre intenţia de înfiinţare a unui premiu pentru pace.

Bertha von Suttner a trimis relatări, pentru diverse publicaţii, despre Conferinţa de Pace de la Haga din 1899, iar în următorul an a iniţiat reuniuni pentru promovarea înfiinţării Curţii Permanente de Arbitraj, decisă în cadrul conferinţei.

Afectată de moartea soţului ei, în 1902, s-a retras la Viena, concentrându-se pe scris şi misiuni de pace. A continuat să participe, până în 1914, la congrese şi conferinţe de pace internaţionale.

La 1 decembrie 1905, Comitetul Nobel a desemnat-o câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, Bertha von Suttner devenind astfel prima femeie din lume laureată a acestui prestigios premiu.

Prima femeie laureată a unui Premiu Nobel fusese Marie Curie, care, în 1903, primise Premiul Nobel pentru Fizică.

Bertha von Suttner a murit la 21 iunie 1914, la Viena.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola