Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Motivul pentru care Fiodor Dostoievski a fost condamnat la moarte
Articole online

Motivul pentru care Fiodor Dostoievski a fost condamnat la moarte

Dostoievski

La 16 noiembrie 1849, un tribunal rus îl condamnă la moarte pe Fiodor Dostoievski pentru presupusele sale activități antiguvernamentale legate de un grup intelectual radical. Execuția sa este suspendată în ultimul moment.

Motivul pentru care Fiodor Dostoievski a fost condamnat la moarte

Tatăl lui Dostoievski a fost medic la Spitalul pentru săraci din Moscova, unde s-a îmbogățit suficient pentru a cumpăra pământ. După moartea tatălui său, Dostoievski, care suferea de epilepsie, a studiat ingineria militară și a devenit funcționar public, în timp ce scria în secret romane. Primul său roman, Oameni săraci, și al doilea, Dublul, au fost publicate în 1846 – primul a fost un succes, al doilea un eșec.

Dostoievski a început să participe la un grup de discuții intelectuale radicale numit Cercul Petrașevski. Grupul a fost suspectat de activități subversive, ceea ce a dus la arestarea lui Dostoievski în 1849 și la condamnarea sa la moarte.

La 22 decembrie 1849, Dostoievski a fost dus în fața plutonului de execuție, dar a primit o amânare de ultim moment și a fost trimis într-un lagăr de muncă din Siberia, unde a lucrat timp de patru ani. A fost eliberat în 1854 și a lucrat ca soldat la granița mongolă. S-a căsătorit cu o văduvă și, în cele din urmă, s-a întors în Rusia în 1859. În anul următor, a fondat o revistă, iar la doi ani după aceea a călătorit pentru prima dată în Europa.

În 1864 și 1865, soția și fratele său au murit, revista s-a desființat, iar Dostoievski s-a trezit profund îndatorat, situație pe care a agravat-o prin jocuri de noroc.

În 1866, a publicat Crimă și pedeapsă, una dintre cele mai populare lucrări ale sale. În 1867, s-a căsătorit cu o stenografă, iar cuplul a fugit în Europa pentru a scăpa de creditorii săi. Romanul său The Possessed (1872) a avut succes, iar cuplul s-a întors la Sankt Petersburg. A publicat Frații Karamazov în 1880 cu un succes imediat, dar a murit un an mai târziu.

Registration

Aici iti poti reseta parola