Evenimentul Istoric > Articole online > Moştenirea lăsată în urmă de Nicolae Ceauşescu. Ce afla Reuters în aprilie 1990?
Articole online

Moştenirea lăsată în urmă de Nicolae Ceauşescu. Ce afla Reuters în aprilie 1990?

La 4 luni după executarea soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, Epoca de Aur, atent zugrăvită de viguroasa propagandă a PCR, începea să-şi arate adevărata faţă, una strălucitoare în aparenţă, dar găunoasă în esenţă.

La 8 aprilie 1990, agenţia de ştiri Reuters publica un reportaj despre peisajul urban dezolant lăsat în urmă de regimul comunist şi oblăduitorul său, Nicolae Ceauşescu.

Autoarea Thalia Griffiths alegea un titlu edificator pentru situaţia de la acea vreme: „Urbaniştii Bucureştiului moştenesc gropi şi clădiri grandioase din era Ceauşescu”.

„BUCUREȘTI, România – Urbanistii din București au moștenit un oraș pe care Nicolae Ceaușescu îl dezvolta în conceptul său de capitală demnă de «Noul om socialist».

În ciuda reputației sale de „Paris al Balcanilor”, Bucureștiul arată tensiunea anilor de austeritate impusă de fostul dictator executat.

Străzile sunt pline de gropi și practic neluminate noaptea. Sistemul de transport ponosit poate transporta abia o cincime din navetiștii orașului.

Zecile de macarale de pe orizont satisfac încet nevoile locuințelor, iar planificatorii își dau seama că nu își permit să abandoneze schemele de construcții grandioase, dar neprimitoare, ale lui Ceaușescu”, se arată în prima parte a reportajului publicat în arhiva Los Angeles Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola