Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mossad îl înțeapă cu otravă în ureche pe liderul Hamas, apoi îi trimte antidotul
Articole online

Mossad îl înțeapă cu otravă în ureche pe liderul Hamas, apoi îi trimte antidotul

Doi agenți ai Mossad, cu pașasoarte canadiene false, l-au înțepat, în Amman, pe Meshaal în ureche cu un dispozitiv otrăvit.

Autorii au fost prinși de garda de corp a lui Meshaal și au recunoscut legăturile cu Mossad.

Regele Iaordaniei i-a cerut premierului Netanyahu, care autorizase atentatul, un antidot pentru a-l salva pe șeful Hamas. El a amenințat că va rupe legăturile cu Israelul și îi va spânzura pe agenții capturați.

Netanyahu a acceptat, după de președintele american de atunci Bill Clinton a intervenit. Antidotul a fost predat, iar Meshaal a fost salvat.

Nahum Admoni, care a condus Mossad între 1982 și 1989

Tamir Pardo, care a condus serviciul între 2011 și 2016, a dat anul acesta unele lămuri legate incidentul care a avut loc în timpul mandatul lui Danny Yatom, care a condus Mossadul între 1996 și 1998: „Mossad propune operațiuni, prezentându-i premierului argumentele, iar acesta fie aprobă, fie nu. Să fie clar, nu premierul atribuie operațiunile Mossadului, nu este el inițiatorul”.

„Mossad nu a recomandat atacul împotriva lui Meshal. Când Netanyahu a dat instrucțiuni… și nu vreau să mă absolv de nicio responsabilitate, din moment ce i-aș fi putut spune «cum este posibil ca tu, în calitate de premier, să decizi că eu trebuie să îi aduc acasă pe combatanți», în condițiile în care i-am trimis în altă țară deja”, povestește și Yatom, referindu-se la directiva inițială primită, aceea de a asasina un alt lider dintr-o altă țară al organizației Hamas.

„Adu-i acasă pentru că, de fapt, vrem să-l eliminăm pe unul din cei patru lideri Hamas din Amman, mi s-a spus. Așa că am avut doar două zile să verific dacă îl putem asasina pe Meshal în Iordania. Am tras concluzia că da, puteam”, adaugă Yatom.

El a dezvăluit că pe lângă aprobarea premierului, care dă verde unei asemenea operațiuni, mai există un organism implicat – Comisia pentru șefii serviciilor de intelligence (versiunea în ebraică este Varash) –, care are ca principală responsabilitate coordonarea acțiunilor între diverse agenții de intelligence.

Directorul Mossad conduce comisia. Varash include șefi ai Mossadului, ai serviciului militar de spionaj și ai agenției Shin Bet.

În mandatul lui Admoni a fost decisă scoaterea participării unui reprezentant al poliției, astfel că de atunci are doar patru membri – cei trei șefi ai serviciilor de intelligence și atașatul militar al premierului.

Registration

Aici iti poti reseta parola