Evenimentul Istoric > Articole online > Mormântul Sfânt riscă să se prăbușească
Articole online

Mormântul Sfânt riscă să se prăbușească

Oamenii de știință au afirmat că există risc serios de prăbușire a celui mai sacru loc pentru creștini, în absența unor lucrări de consolidare a acestor fundații instabile, scrie National Geographic.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică Națională din Atena (NTUA), care a încheiat lucrările de restaurare a clădirii considerate de creștini drept Mormântul lui Isus, la Ierusalim, a tras semnalul de alarmă.

Pentru a se preveni o surpare masivă a structurii sanctuarului și a complexului care îl înconjoară, este nevoie de lucrări suplimentare.

”Dacă structura se prăbușește, nu va fi o chestiune progresivă, ci catastrofală”, avertizează Antonia Moropoulou, director științific al universității.

Ediculul, o structură îngustă situată în cadrul Bisericii Sfântului Mormânt, cuprinde vestigiile unei grote venerate din secolul al 4-lea î.Ch, fiind considerată drept mormântul lui Isus.

Lucrările de restaurare a ediculului au scos la iveală fundațiile pe care se află o mare parte a sanctuarului din secolul al XIX-lea și rotonda sa, unde vin anual milioane de vizitatori.

Aceste fundații sunt compuse din vestigii fragmentate de la foste construcții și dintr-o structură alveolară formată din numeroase tuneluri și canale.

Cercetătorii și înalții prelați de la Biserica Sfântului Mormânt au constatat noile dovezi care atestă că există riscuri serioase în urma lucrărilor.

Potrivit unui raport recent realizat de Universitatea din Atena și transmis celor de la National Geographic, amenințările care planează asupra mormântului au legătură cu bogăția istoriei acestui loc venerat.

Potrivit arheologilor, locul ar fi adăpostit o carieră de calcar acum circa 2000 de ani, iar ulterior morminte ale membrilor înaltei societăți evreiești.

Cel puțin șase morminte au fost descoperite sub solul bisericii, în afara mormântului lui Isus.

În jurul anului 324 î.Ch, un templu roman construit în cursul celui de-al doilea secol după Isus a fost distrus de Constantin, primul Împărat creștin al Romei, pentru a se construi acolo un loc special pentru a fi mormântul lui Isus.

Pericolele la care vizitatorii și reprezentanții bisericii sunt expuși zilnic în acest loc confirmă necesitatea unor consolidări serioase a fundațiilor fracturate care înconjoară Biserica Sfântului Mormânt. 

Cercetătorii susțin că este nevoie de încă 6,5 milioane de dolari pentru acest proiect. Planul este de a elimina pietrele instabile și de a excava sub monument pentru a instala noi canalizări și scurgeri prin care să se scurgă apa de ploaie.

National Geographic reamintește că de aproape un secol integritatea structurii ediculului este sursă de îngrijorări.

Cu toate astea, diferențele dintre diversele facțiuni creștine care revendică proprietatea  bisericii și lipsa de resurse financiare au pus mult timp bețe în roate lucrărilor de consolidare. Biserica a fost recent transformată prin intermediul unui proiect de 4 milioane de dolari. 

Proiectul de restaurare a eliminat mai mult acele construcții inestetice (precum un gard de fier care înconjura monumentul) și a curățat pereții de funinginea rezultată în urma lumânărilor arse de cei aflați în pelerinaj.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola