Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Mona Lisa timbrelor se întoarce acasă
Articole online

Mona Lisa timbrelor se întoarce acasă

Cel mai rar timbru din lume se întoarce în Marea Britanie pentru prima dată în aproape 150 de ani.

British Guiana 1c Magenta din 1856, supranumită „Mona Lisa timbrelor lumii”, este considerat a fi cel mai valoros obiect creat de om.

Valorează de aproximativ 2,5 milioane de ori mai mult decât aurul de 24 de carate, a spus reprezentantul Stanley Gibbons – care a cumpărat timbrul cu 8,3 milioane de dolari (6,2 milioane de lire sterline) la licitație în iunie.

Timbrul octogonal „unic” va fi expus în magazinul central Stanley Gibbons din Londra, după ce a fost în colecții din SUA timp de 143 de ani.

Apoi va fi închis într-un seif înainte de a fi afișat într-un cadru special comandat, cu zero oxigen.

Sfântul Graal al filateliei

Graham Shircore, director executiv al Stanley Gibbons, a declarat: „Guiana britanică 1c Magenta” este într-adevăr Sfântul Graal al filateliei.

„Este cu adevărat unic și suntem încântați să îl primim din nou pe pământul britanic, unde sperăm că va rămâne”.

Măsurând 29mm pe 26mm, este tipărit în negru pe hârtie magenta și prezintă o navă cu trei catarguri și deviza: „Damus Petimus Que Vicissim” care se traduce prin „dăm și așteptăm în schimb”.

Este singurul supraviețuitor al unui mic lot imprimat pentru fosta colonie britanică, Guiana Britanică – cunoscută acum sub numele de Guyana – în 1856, după ce o navă din Anglia, despre care se credea că transporta 50.000 de timbre, a ajuns acolo cu doar 5.000.

Stanley Gibbons speră să pună timbrul la dispoziția colecționarilor printr-un sistem de proprietate comună, cu acțiuni care se vând de la doar 20 GBP.

„Planurile îndrăznețe” vor permite tuturor să „dețină propria piesă cuistoria sa minunată”.

Timbrul a fost expusă anterior la Smithsonian National Stamp Museum din Washington DC, fiind împrumutat de designerul american de pantofi, Stuart Weitzman.

Fostii proprietari includ guvernul francez, pe fostul filantrop John du Pont, care a fost condamnat pentru uciderea medaliatului cu aur olimpic David Schultz, după cum este descris în filmul din 2014, Foxcatcher.

Se crede că timbrul a fost folosit pentru livrarea unui ziar care a fost descoperit de un școlar scoțian în 1873.

Louis Vernon Vaughan, de 12 ani, a vândut obiectul unui colecționar local pentru șase șilingi.

Oricine este interesat să dețină o parte din timbru poate afla mai multe pe www.1c-magenta.com

Registration

Aici iti poti reseta parola