Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Moldova spune că se teme de o invazie rusă, în timp ce mai mulți vecini trag un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina
Articole online

Moldova spune că se teme de o invazie rusă, în timp ce mai mulți vecini trag un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina

Natalia Gavrilița

Republica Moldova a declarat că se teme de o invazie a Rusiei

Gavriliță a declarat că Moldova „face tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea și pentru a se asigura că luptele nu se intensifică” din regiune.

„Suntem îngrijorați, bineînțeles”, a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița într-un interviu difuzat duminică de CNN, când a fost întrebată dacă este îngrijorată că Rusia va intra în țara sa în contextul războiului.

Ea a subliniat riscul ca trupele rusești să ajungă în Transnistria, o regiune susținută de Rusia care se învecinează cu Ucraina și care s-a desprins de Moldova în 1992.

„Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se mută mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați.”

De asemenea, au existat mai multe rapoarte de explozii în Transnistria de când a început invazia Rusiei.

Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică, iar Gavrilita a declarat pentru CNN că poporul său a susținut ca țara să fie o democrație aliniată la valorile occidentale. De asemenea, țara a ajuns recent la statutul de candidat la UE.

Vecinii Rusiei sunt, de asemenea, îngrijorați că țara ar putea ataca, și și-au intensificat apărarea după invazia Rusiei.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO, în timp ce ministrul leton al apărării caută să readucă proiectul militar al țării.

Registration

Aici iti poti reseta parola