Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Mobilizare națională pentru salvarea unor opere literare unice
Articole online

Mobilizare națională pentru salvarea unor opere literare unice

Vânzarea, organizată de casa Sotheby’s, este programată să aibă loc în trei etape, dintre care prima în luna iulie.

Mai multe biblioteci și muzee britanice și-au unit eforturile pentru a împiedica înstrăinarea și separarea manuscriselor. Consorțiul s-a angajat să strângă suma necesară pentru a cumpăra integral prețioasa colecție, evaluată la 15 milioane de lire sterline (circa 17,5 milioane de euro), relatează site-ul specializat Artnet.

Casa de licitații a acceptat să amâne vânzarea până când instituțiile adună fondurile.

„În colaborare cu asociația caritabilă britanică Friends of the National Libraries (FNL), Sotheby’s a acceptat să reporteze începutul licitațiilor pentru a permite negocierile de achiziționare în integralitate a bibliotecii de către un consorțiu de instituții naționale”, a arătat casa de licitații într-un comunicat.

Biblioteca Honresfield este legendară pentru colecția de scrisori manuscrise, de crochiuri și de manuscrise literare adunate de către Alfred și William Law în secolul XIX.

Rob Roy integral

Printre cele mai importante piese se numără poeme de Emily Brontë, manuscrisul integral al romanului Rob Roy (foto) aparținându-i lui Walter Scott, datând din 1817, precum și scrisori ale lui Jane Austen adresate surorii sale.

La sfârșitul lui mai, când Sotheby’s a anunțat o serie de vânzări din colecțiile bibliotecii Honresfield, organizația Prietenii Bibliotecilor Naționale (FNL), având ca scop prezervarea patrimoniului scris și tipărit al Marii Britanii, a adunat în jurul său un grup de opt instituții independente, printre care British Library, National Library of Scotland și muzee dedicate surorilor Brontë, Austen și altor autori.

Într-un comunicat dat publicității săptămâna aceasta, consorțiul s-a angajat să adune cele 15 milioane de lire sterline necesare achiziționării colecției și să o împartă la alte biblioteci britanice „pentru binele public”.

„Consorțiul format la scara Marii Britanii este hotărât să strângă fondurile pentru a se asigura că putem salva biblioteca Honresfield, pentru ca toată lumea să se poată bucura”, a declarat John Scally, administratorul FNL și director al Bibliotecii Naționale a Scoției.

Asociația a lansat o cerere de ajutor către acționarii  fondurilor instituționale și filantropi individuali, în timp ce FNL a lansat o campanie de finanțare participativă.

„Suntem încântați să jucăm acest rol pentru prezervarea acestei mari biblioteci”, a declarat Gabriel Heaton, specialist în literatura engleză și în manuscrise la Sotheby’s.

„Această inițiativă fără precedent dovedește puterea eternă a literaturii de a inspira publicul, la atâția ani după ce acești scriitori și-au scris operele.”

Registration

Aici iti poti reseta parola