Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum l-a pus la punct Jane Austen pe viitorul rege, când acesta a făcut pe criticul literar
Articole online

Cum l-a pus la punct Jane Austen pe viitorul rege, când acesta a făcut pe criticul literar

Pe 1 aprilie 1816, Jane Austen răspunde unei scrisori de la prințul regent (viitorul rege George al IV-lea) care îi sugera să scrie un roman de dragoste istoric.

Răspunsul este unul neobișnuit de tăios:

„Nu m-aș putea așeza să scriu un roman de dragoste serios decât dacă de asta ar depinde să-mi salvez viața.”

Corespondența lui Austen cu prințul regent, ca și cu figurile literare importante ale zilei, a fost provocată de succesul romanelor sale, Rațiune și simțire, Mândrie și prejudecată, Mansfield Park și Emma.

Alte două romane au fost publicate postum.

Identitatea sa, ca autor, nu era cunoscută decât într-un cerc restrâns; marele public știa doar că „o doamnă” scrisese aceste cărți de succes.

Deși s-a bucurat de aprecierea unor scriitori contemporani de prim rang, precum Sir Walter Scott, Austen a dus o viață liniștită și retrasă la țară, până la moartea ei, la vârsta de 42 de ani.

Austen s-a născut în 1775, al șaptelea din cei opt copii ai unui funcționat din Steventon, un sat din comitatul Hampshire, Anglia.

A fost foarte apropiată de sora sa mai mare, Cassandra, care a rămas cel mai statornic editor și critic de-a lungul întregii sale vieți.

Fetele au urmat cinci ani la școală, apoi și-au desăvârșit educația împreună cu tatăl lor.

Jane devora cărțile și a început să scrie propriile sale schițe încă de la vârsta de 12 ani, iar prima nuvelă a terminat-o doi ani mai târziu.

Lumea liniștită și fericită a lui Austen a fost bulversată când tatăl ei s-a retras la Bath, în 1801. Jane ura orașul, însă se amuza făcând observații atente despre manierele ridicole din societate.

După moartea tatălui său, în 1805, Jane, mama și sora ei au trăit împreună cu unul dintre frați până în 1808, când un alt frate le-a oferit o casă în Chawton Cottage, în Hampshire.

Jane a scris pe bucăți mici de hârtie pe care le putea ascunde cu ușurință sub o sugativă atunci când cineva intra în cameră.

Deși evita societatea, acasă era încântătoare, inteligentă și amuzantă. A respins cel puțin o cerere în căsătorie.

A murit în 1817 de ceea ce se crede că a fost maladia Addison.

Registration

Aici iti poti reseta parola