Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Mobilitatea ideologică a unui ministru român, făcută praf de Eminescu. Istoria în imagini
Articole online

Mobilitatea ideologică a unui ministru român, făcută praf de Eminescu. Istoria în imagini

S-a născut pe 18 iunie 1855 și a murit la 27 iunie 1923, timp în care a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, al Agriculturii și Internelor înainte de Primul Război Mondial, iar între 5 martie–23 octombrie 1918 a fost ministrul Afacerilor Străine.

A trecut pe la Partidul Național Liberal, Partidul Conservator și Partidul Poporului.

Constantin C. Arion a urmat cursurile facultăților de Drept și Științe Politice la Paris, obținând titlul de doctor în Drept în 1876, fiind numit șef de cabinet apoi directorul Direcției Politice de către ministrul de externe Vasile Boerescu, în timpul mandatului acestuia din 1879-1881.

Tânărul Arion a plecat din Ministerul de Externe odată cu protectorul său, lansându-se în avocatură și politică, inițial în rândurile liberalilor, iar de la mijlocul anilor 1880 în Partidul Conservator, fiind o prezență constantă în cadrul Junimii după 1885.

Caraghioșii și haimanalele

Mobilitatea sa ideologică și probitatea morală discutabilă au determinat criticile vitriolante ale lui Mihai Eminescu, care scria astfel despre frații Constantin și Virgil Arion:

,,Nefiind oameni vrednici cari să constituie clasa de mijloc, scaunele instituționale existente le-au umplut caraghioșii și haimanalele, oamenii a căror muncă și inteligență nu plătește un ban roșu, stârpiturile, plebea intelectuală și morală.

Arionii de tot soiul, oameni cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rând și mai înjosit în orașele poporului românesc…

Citește și Documente inedite scrise de Mihai Eminescu când era angajat al Ministerului de Externe

Țărani? Nu sunt. Proprietari nu, învățați nici cât negrul sub unghie, fabricanți – numai de palavre, meseriași nu, breaslă cinstită n-au, ce sunt dar?

Uzurpatori, demagogi, capete deșarte, leneși cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa cu nimic, ciocoi boierași și fudui”.

A demolat reformele lui Spiru Haret

Scurtul său mandat la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii publice în Guvernul condus de Petre P. Carp, din 1900-1901, a fost umbrit de eforturile depuse pentru a anula politicile de modernizare a învățământului adoptate în timpul predecesorului său în funcție, Spiru Haret.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola