Evenimentul Istoric > Articole online > Moartea lui Dan Mavrus și greva Clasei Palatine
Articole online

Moartea lui Dan Mavrus și greva Clasei Palatine

Principele Mihai şi colegii săi au participat la rugăciunile de veghe şi la slujba de înmormântare. Dan Mavrus a murit în urma unui cancer galopant.

Fusese cel mai înalt și premiantul Clasei Palatine și prietenul căruia Mihai îi plătise tratamentul în Franța. Înmormântarea a a vut loc pe 30 mai.

Dan Mavrus a studiat în cadrul Clasei Palatine de la începutul ei, în 1932. Era fiul lui Ion Mavrus, avocat şi jurist al societăţii „România forestieră”.

La întoarcere din „periplul diplomatic“ în Anglia, Belgia şi Polonia, Principele Moştenitor a fost întâmpinat la Bucureşti cu o veste tristă: colegul său Dan Mavrus era pe moarte, după eşecul tratamentului de la Paris.

„Îşi trage bietul copil ultimele zile din ce în ce mai rău“ (22-25 mai); „Este în agonie, îl ţine artificial în viaţă, cu injecţii. Duduia l-a văzut şi spune că e groaznic“ (26 mai), nota Regele Carol al II-lea în jurnalul său.

Elena Lupescu era prietenă cu părinții lui Dan Mavrus.

Greva

Dan Cernovodeanu, și el elev al Clasei Palatine, își amintea cum, „atunci când ni s-a cerut să redactăm o lucrare scrisă la Geografie după o prelegere prea savantă pentru noi a profesorului pe care îl stimam cu toţii, dar care uneori uita că era conferenţiar universitar şi nu se adresa unor adolescenţi, ci unor studenţi încă un cursul liceal“, a iniţiat o grevă în rândul elevilor.

„Despre hotărârea de a declara grevă, stabilită în unanimitate de toţi colegii întruniţi la mine acasă, a fost informat telefonic, la cererea lui, şi regalul nostru camarad de clasă, acesta solidarizându-se integral cu decizia noastră, aderând fără rezerve la grevă.

A doua zi dimineaţă, prezentându-mă la şcoală, am fost chemat în cancelaria profesorilor de către noul nostru director de studii, viceamiralul Preda, care m-a mustrat straşnic, ameninţându-mă cu o eliminare de o săptămână de la cursuri, considerându-mă iniţiatorul grevei“.

„Mihăiţă nu este şi nu a fost niciodată un delator“

După ce elevii, „în unanimitate, şi-au dat cuvântul că niciunul dintre ei n-a suflat un cuvânt nimănui despre grevă“, „bănuielile au căzut asupra Voievodului, deşi el nu dăduse niciodată dovadă în trecut, în relaţiile noastre colegiale, de asemenea atitudini lipsite de lealitate“.

Fiind tratat cu răceală de colegi şi aflând de acuzaţia respectivă, Principele „a fost profund îndurerat şi, în recreaţia următoare, Voievodul s-a dus la tatăl său şi, din câte am aflat ulterior, chiar a plâns, explicând părintelui său acuzaţia ce plana asupra sa şi apărându-se cu putere“.

În recreaţia mare, toţi elevii au fost chemaţi la Casa Nouă de Regele Carol al II-lea, care a ţinut să-i asigure că „Mihăiţă nu este şi nu a fost niciodată un delator“, direcţiunea aflând de grevă din alte cauze.

„Cauzele celelalte, am aflat mai târziu – îşi aminteşte Dan Cernovodeanu –, se refereau la serviciile de ascultare telefonică ale lui Moruzov“, directorul Serviciului Secret de Informații al Armatei Române (SSI) în perioada 1924-1940.

Varianta lui Mircea Ionniţiu

Acelaşi episod îl relatează și Mircea Ionniţiu: „Ni s-a dat o sarcină grea într-una din ore. Am hotărât prin telefon să dăm foile de hârtie albe. Greva organizată a avut un răspuns rapid.

În decurs de câteva ore am fost convocaţi în biroul particular al lui Carol, toţi doisprezece. Ni s-a dat o lecţie severă, spunându-ni-se că nu ne comportăm aşa cum ar trebui să o facă nişte elevi, şi am fost obligaţi să recunoaştem că făcuserăm un lucru ruşinos încercând să ne umilim profesorii.

Carol vorbea cu suflet şi nu a folosit ameninţări sau promisiuni pentru a ne convinge să ne purtăm aşa cum se cuvine.

Pentru noi însă era de ajuns. Incidentul mi-a arătat cât de îndeaproape urmărea Carol educaţia viitorului Rege, dar şi cât de repede ştia Carol să riposteze la provocări împotriva autorităţii constituite“.

Este posibil ca greva nereușită să fi dus la excluderea din Clasa Palatină, în vara anului 1937, a jumătate dintre elevi: Dan Cernovodeanu, Radion Chiaburu, Ion Dinulescu, Gheorghe Duşa, Ivan Paul Kovacs, Ştefan Popescu.

Ultimul moment când au mai stat toţi împreună a fost moartea colegului lor Dan Mavru.

Foto: Dan Mavrus, în spatele viitorului Rege Mihai

Registration

Aici iti poti reseta parola