Evenimentul Istoric > Articole online > Moartea lui Cernenko și preluarea puterii de către Gorbaciov în Uniunea Sovietică – 35 de ani
Articole online

Moartea lui Cernenko și preluarea puterii de către Gorbaciov în Uniunea Sovietică – 35 de ani

Secretarul general al PCUS cu cea mai scurtă „domnie” de doar 13 luni, Konstantin Cernenko, murea pe 10 martie 1985, iar Mihail Gorbaciov era ales, ziua următoare, conducător al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

La 54 de ani, Gorbaciov era cel mai tânăr lider care prelua conducerea Partidului Comunist al Uniuni Sovietice. Fusese ales membru al Comitetului Central al Partidului Comunist în 1971.

Într-o încercare de despărţire faţă de tradiţia partidului, Gorbaciov a anunţat angajarea în negocierile de la Geneva cu americanii în dosarul sensibil al cursei înarmărilor.

O schimbare dramatică

Corespondentul BBC de la Moscova Tim Sebastian a menţionat la 11 martie 1985 că numirea lui Mihail Gorbaciov reprezintă o schimbare dramatică la nivelul conducerii de la Moscova. L-a descris pe Gorbaciov drept o personalitate dinamică care a parcurs rapid ierarhia sovietică, potrivit bbc.com.

Discursul susţinut la momentul acceptării funcţiei a trasat câteva direcţii privind schimbările care urmau să fie făcute. A vorbit despre intenţia de îngheţare a desfăşurării şi de reducere a stocurilor internaţionale de arme nucleare.

Gorbaciov a introdus politica deschiderii sau ”glasnost” şi a fost promotorul pachetului de reforme politice şi economice rămas în istorie drept ”perestroika”.

Registration

Aici iti poti reseta parola