Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea echipajului Soiuz-11
Articole online

Moartea echipajului Soiuz-11

La revenirea pe Pământ, la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, din cauza unui defect de construcție aparatul cosmic s-a depresurizat.

„Preț de câteva secunde înainte de a-și pierde cunoștința, cosmonauții au încercat să remedieze defecțiunea. (…) Dar câteva secunde mai târziu, presiunea în interiorul navei cosmice a scăzut și cosmonauții au murit”, se arată în documentele publicate recent pe site-ul Roskosmos.

Roskosmos a publicat convorbirile membrilor echipajului navei spațiale Soiuz-11, Gheorghi Dobrovolski, Vladislav Volkov și Viktor Pațaev, decedați la 30 iunie 1971 la revenirea pe Terra, din cauza depresurizării vehiculului de coborâre, relatează cotidianul RBK, citat de vestidinrusia.ro.

Au fost desecretizate discuțiile purtate de echipaj cu punctul de măsurare înainte de lansarea navei.

Cosmonauții închid trapele, raportează situația, verifică ora.

Specialiștii de la punctul de măsurare informează, la rândul lor, care este starea de sănătate a echipajului.

„La voi parametrii sunt excelenți. Și frecvența respiratorie este excelentă. Pulsul nu depășește 76 la nici unul dintre voi. Rețineți acest lucru. Totul este foarte bine”, a raportat punctul de măsurare.

După catastrofa cu Soiuz-11, zborurile pilotate au fost sistate în URSS și, timp de doi ani, nu a fost lansat nici unul – până în septembrie 1973. Dezastrul a condus la adoptarea de noi standarde. Acum, cosmonauții sunt trimiși pe orbită numai în costume spațiale ermetice.

În 2018, lansarea rachetei Soiuz-FG cu o navă spațială s-a soldat cu un eșec.

În secunda a 118-a de zbor, unul dintre blocurile laterale nu s-a putut desprinde de partea centrală, ceea ce a provocat o avarie.

Grație sistemului de salvare, echipajul navei a supraviețuit. Din 2019, Soiuz-FG nu a mai fost folosit.

Registration

Aici iti poti reseta parola