Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Misterul submarinului înțepenit care a dus la cuțite Suedia și Rusia
Articole online

Misterul submarinului înțepenit care a dus la cuțite Suedia și Rusia

Pe 28 octombrie 1981, un submarin sovietic a rămas „înțepenit” în apele micului oraș de coastă Karlskrona, din sudul Suediei. Incidentul a provocat un război diplomatic fără precedent, timp de mai multe zile, între Suedia și Uniunea Sovietică, scrie NationalInterest.

În dimineața zilei de 28 octombrie 1981, doi pescari suedezi își duceau înapoi capturile la Karlskrona, când au observat o misterioasă scurgere de petrol.

Unul dintre ei s-a întors în zonă după câteva ore și a văzut o priveliște șocantă: un submarin lung de 76 de metri, înfipt cu tribordul în stâncile ascuțite ale insulei Torumskär.

Un ofițer stătea pe turnul de comandă al submarinului, privindu-l prin binoclu, în timp ce ținea o mitralieră în mână.

Nu doar că submarinul intrase în apele suedeze fără permisiune, dar ceea ce a făcut ca incidentul să fie și mai controversat a fost că acesta s-a prăbușit într-o zonă militară restricționată, la mai puțin de câțiva kilometri de o importantă bază navală suedeză.

Informația despre submarinul străin înțepenit între stânci a ajuns rapid la guvernul suedez, care a decis să lase submarinul acolo, până când Forțele Armate vor fi stabilit din ce țară era și de ce a ajuns pe teritoriul suedez.

Ofițerii navali au fost trimiși să vorbească cu comandantul submarinului și odată ce li s-a confirmat că e un submarin sovietic, un S-363, guvernul suedez a cerut ca rușii să lase Forțele Armate suedeze să examineze jurnalele de bord și să-l interogheze pe comandant.

În același timp, sovieticii aveau o flotă de salvare în drum spre Suedia. Mesajul guvernului suedez a fost clar: să fie oprită orice navă străină care vrea să pătrundă în apele suedeze. De aici, tensiunile au început să crească.

Lunga coastă baltică a Suediei se confrunta deja cu bazele sovietice din statele baltice și Polonia. Submarine sovietice au fost detectate intrând în apele suedeze în numeroase ocazii între anii 60 și 70. Navele suedeze au deschis focul asupra lor de mai multe ori fără efect.

Între timp, navele suedeze au efectuat analize spectroscopice cu raze gamma ale submarinului S-363 și au detectat urme din ceea ce părea a fi uraniu 238, sugerând că o armă nucleară era în funcțiune.

În anii 50, Uniunea Sovietică a dezvoltat mai multe torpile nucleare, inclusiv tipuri mai mici concepute pentru a elimina nave inamice.

Flota sovietică de salvare nu a intrat niciodată în apele suedeze. Dar, după câteva zile, un remorcher suedez a escortat submarinul înapoi în apele internaționale, după ce Moscova a fost de acord să acopere toate cheltuielile.

Incidentul submarinului blocat a modelat însă Suedia pentru anii următori.

Traducere de Luciana Pop

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola