Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterul oglinzii care comunică cu spiritele: Ce imperiu a descoperit ocultismul
Articole online

Misterul oglinzii care comunică cu spiritele: Ce imperiu a descoperit ocultismul

Descoperirea unei alte lumi

Oglinzile obsidiene, precum cele ale lui John Dee, erau cunoscute în cultura aztecă, chiar dacă nu existau înregistrări cu privire la originile oglinzilor. Cu toate acestea, analiza geochimică a permis cercetătorilor să descopere că tipul de sticlă vulcanică provenea din Pachuca, Mexic.

Această descoperire a indicat faptul că artefactul era aztec și nu o copie făcută de europeni, iar Dee a intrat în posesia oglinzii după ce a fost adusă din Mexic în Europa. Deși Dee era un om de știință și matematician, interesele sale se îndreptau și spre magie, iar pe lângă oglinda spirituală, deținea și alte obiecte legate de astrologie, ghicire, alchimie și explorarea „magiei negre”.

Dee a susținut că unul dintre aceste obiecte, un cristal purpuriu pe un lanț, i-a fost dat de arhanghelul Uriel, împreună cu instrucțiuni pentru realizarea pietrei filosofale. Acesta deținea și o sticlă Claude, o oglindă de sticlă neagră păstrată într-o cutie din piele de rechin, pe care a folosit-o pentru cunoașterea viitorului.

Oglinda lui Dee, se află acum în colecția British Museum din Londra, este lustruită pe ambele părți și este aproape perfect circulară. Inscripțiile de pe notele care sunt în oglindă transmit faptul că acesta încerca să comunice cu spiritele prin această oglindă.

„În iconografia perioadei, este adesea prezent lângă piciorul stând o oglindă”, a declarat autorul principal al studiului Stuart Campbell, profesor de arheologie din Orientul Apropiat la Universitatea din Manchester.

Comorile secrete ale aztecilor

La începutul secolului al XVI-lea, oglinzile de obsidian create de azteci aveau un context cultural specific „cu un set de semnificații culturale în Imperiul Aztec”, a spus Campbell. Când colonizatorii au adus aceste oglinzi în Europa, au transmis și ideea că oglinzile ar putea fi folosite pentru a cunoaște viitorul sau pentru a contacta alte lumi, a explicat el.

După ce Dee și-a achiziționat oglinda și a început să o folosească pentru ritualuri magice, „a descoperit o viață cu totul nouă”, a spus Campbell. „În prezent, oglinda se află în British Museum fiind un artefact ocult. Are propria sa biografie și propriul său impact în lume. Cred că, din această cauză, este un obiect deosebit de fascinant”.

Oamenii de știință au analizat oglinda lui Dee și obiectele conexe din colecțiile British Museum, inclusiv o oglindă dreptunghiulară de obsidian și două circulare, folosind un instrument portabil de fluorescență cu raze X. Apoi au comparat elementele lor chimice pentru a descoperi că acestea provin din părți diferite ale Mexicului.

Registration

Aici iti poti reseta parola