Pe 16 iunie 2017, mai multe persoane care se plimbau pe plaja golfului canadian Fundy au descoperit un obiect uimitor: o sticlă cu un mesaj în interior care ar fi fost aruncată de pe Titanic în ajunul naufragiului.
Conținutul mesajului, datat 13 aprilie 1992, cu două zile înainte de naufragiu, era următorul:
„Arunc această sticlă în mare în mijlocul Atlanticului. Trebuie să ajungem la New York în câteva zile. Dacă o găsește cineva, să anunțe familia Lefebvre din Lievin.”
Aceste rânduri, semnate Mathilde Lefebvre, ar proveni de la o fată de 12 sau 13 ani din Lievin comună din departamentul Pas-de-Calais, din nordul Franței, a scris pe 13 mai La Voix du Nord.
Mathilde se îmbarcase cu mama și alți membri ai familiei sale pentru a merge la tatăl său, Frank, plecat în Statele Unite.
Autenticitatea scrisorii rămâne să fie confirmată de către cercetătorii Universității din Quebec, scrie cotidianul regional francez.
Deocamdată, rezultatele parțiale ale cercetării au validat teza unui document autentic. Sticla și scrisoarea par să corespundă cu data înscrisă, potrivit arheologului Manon Savard.
De altfel, „simulările curenților marini au arătat și ele cum un obiect plutitor ar fi putut, în ciuda probabilității foarte mici, să plutească în derivă de la punctul unde se afla Titanicul pe 13 aprilie 1912 până la golful Fundy”, după cum a arătat profesorul Bourgault într-un bilanț de etapă dat publicității de cercetători pe site-ul universității.
În cele din urmă, scrisul este cel care a suscitat discordia. Din punctul de vedere al Muzeului Național al Educației din Rouen nu există nici o îndoială: este într-adevăr vorba de scrisul unui copil de 13 ani din acea perioadă, din Franța.
Însă, din punctul de vedere al grafologului canadial Maxime Gohier, scrisul ar fi „foarte matur”, deși este „prea devreme pentru a trage o concluzie”.
Între timp, Gohier a făcut apel la locuitorii din Lievin să îi trimită scrieri ale lui Mathilde Lefebvre pentru a face comparații.
Ideea că un adult ar fi în realitate autorul scrisorii nu poate fi nici ea exclusă, scrie La Voix du Nord.