Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterul de la Île-Rousse: Morții din coșciugele de ceramică
Articole online

Misterul de la Île-Rousse: Morții din coșciugele de ceramică

Cei înmormântați în necropolă sunt deopotrivă copii și adulți, au informat arheologii, citați de Live Science.

Localizată pe Île-Rousse, în nordul Corsicii, necropola pare să dateze din secolele III și IV d.Hr., perioada de declin a Imperiului Roman.

Multe dintre persoane au fost descoperite îngropate în amfore, vase mari care în mod normal erau folosite la transportul și păstrarea untdelemnului de măsline, a vinului sau murăturilor.

Forma amforelor indică faptul că provin din Nordul Africii, fiind posibil să fi fost manufacturate în Cartagina.

Totuși, cei înmormântați în necropolă, inclusiv cei din vasele de ceramică, erau foarte probabil localnici din Corsica, spune Jean-Jacques Grizeaud, arheolog la Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive, care a condus săpăturile la acest sit.

În acea perioadă, exista un comerț înfloritor peste Mediterana, a explicat Grizeaud.

Echipa de arheologi a mai descoperit că unele dintre morminte erau acoperite cu țigle din teracotă, pe care romanii le numeau „tegulae” și „imbrices”.

Țiglele erau folosite în egală măsură la acoperitul caselor și al mormintelor.

Necropola este localizată lângă biserica Imaculata Concepție, construită în 1893, au mai anunțat arheologii.

Orașul necunoscut

Alte morminte descoperite pe insulă, cum ar fi cele de la siturile Mariana sau Sant’Amanza, erau legate de clădiri destinate diverselor culte, au notat oamenii de știință.

Urmează a fi făcute cercetări pentru a se afla ce orașe antice se aflau în proximitatea cimitirului.

„Nu există nici o menționare a vreunui oraș în textele antice sau, de exemplu, în harta (Corsicii) făcută de Ptolemeu”, spune Grizeaud. Claudius Ptolemeus, care a fost și cartograf, a trăit în secolul II d.Hr.

În cursul lunilor care urmează, arheologii urmează să efectueze studii de laborator pentru a putea determina sexul persoanelor înhumate, vârsta lor exactă și istoricul bolilor sau rănilor pe care le-au avut de-a lungul vieții, a explicat Jean-Jacques Grizeaud.

Registration

Aici iti poti reseta parola