Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria universală > Misterioasa dispariție a unui atlet la Jocurile Olimpice de la Stockholm
Exclusiv online

Misterioasa dispariție a unui atlet la Jocurile Olimpice de la Stockholm

Un alergător japonez a luat startul în cursa olimpică de maraton din 1912, însă a dispărut în mod straniu, pentru a reapărea după cincizeci de ani.

În 1962, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la Jocurile din Stockholm, un ziar suedez a reluat cercetările. Un reporter l-a găsit pe Kanakuri în orașul Tamana. Devenit profesor de geografie, fostul atlet a acceptat să se confeseze.

În ziua cursei, căldura îngrozitoare l-a făcut să se gândească la abandon pe la kilometrul 30. Când a observat, pe pragul unei case, un om care sorbea dintr-un suc. S-a oprit și i-a cerut să-i dea și lui să bea, făcând semne cu mâna.

Miloși, membrii familiei unde se oprise, i-au dat să bea apă și i-au oferit chiar un pat pentru a se odihni puțin.

Japonezul nu s-a lăsat rugat de două ori și s-a prăvălit ca un buștean, cu gând că se întindă câteva minute și apoi să plece din nou în cursă.

Însă omul nostru a căzut într-un somn greu din care s-a trezit tocmai a doua zi de dimineață.

Așadar, în timp ce oficialii se dădeau de ceasul morții, făcându-și griji pentru el, Kanakuri trăgea la aghioase! Spre deosebire de predecesorul său de la Marathon, el nu a alergat până la ultima picătură de nergie.

Când s-a trezit, buimac și rușinat de situație, sărmanul maratonist s-a gândit că ar fi îngrozitor să mai dea ochii cu organizatorii, după situația jenantă.

Cu niște haine primite de la binevoitoarele sale gazde, atletul eșuat s-a suit cu toată discreția în primul tren, și apoi pe un vapor care l-a dus în Japonia.

Însă rușinea din 1912 a continuat să-l macine toată viața.

În 1967, în vârstă de 76 de ani, a revenit la Stockholm cu ocazia inaugurării unui mare magazin și a profitat pentru a-și achita vechea datorie.

La invitația televiziunii suedeze, a fost condus la stadionul olimpic unde, în fața unui public entuziast, a încheiat cursa începută cu mai bine de o jumătate de secol în urmă.

A înregistrat cel mai prost rezultat din istoria probei olimpice de maraton: 54 de ani, 8 luni, 6 zile, 8 ore, 32 de minute, 20 de secunde și 3 zecimi.

„A fost o cursă lungă”, a declarat japonezul. „Între timp, m-am căsătorit și am avut șase copii și zece nepoți.”

Kanakuri a murit în orașul său natal, Tamana, la vârsta de 92 de ani, în 1983.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola