Evenimentul Istoric > Articole online > Un mister de peste 200 de ani, elucidat cu testul ADN. Scheletul c-un picior era al generalului favorit al lui Napoleon
Articole online

Un mister de peste 200 de ani, elucidat cu testul ADN. Scheletul c-un picior era al generalului favorit al lui Napoleon

Arheologii au bănuit că scheletul i-ar aparține lui Charles-Etienne Gudin, generalul favorit al lui Napoleon, mort în 1812, în timpul campaniei din Rusia a Împăratului francez.

O echipă de arheologi ruso-franceză a descoperit mormântul în orașul Smolensk, situat la vest de Moscova.

Pentru a afla dacă scheletul îi aparținea într-adevăr lui Gudin, arheologii au trimis probe osoase pentru efectuarea de teste ADN.

Charles-Étienne Gudin a murit la vârsta de 44 de ani, după ce a fost lovit de proiectilul unui tun în timpul invaziei Rusiei în 1812. 

În urma acestui incident medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul, dar după trei zile, generalul a murit din cauza gangrenei, scrie BBC News. Inima sa a fost dusă însă în Franța și îngropată, dar locul în care se afla corpul generalului rămăsese necunoscut.

Acum, după sosirea rezultatelor, este cert: generalul favorit al lui Napoleon a fost identificat oficial.

Scheletul găsit de arheologi era într-un sicriu din lemn într-un parc sub fundația unei săli de dans. 

De la început analiștii au spus că rănile suferite de bărbatul căruia îi aparținea scheletul din Smolensk sunt în concordanță cu cele ale lui Gudin, un veteran al războaielor revoluției franceze și napoleoniene. 

„Imediat ce am văzut scheletul cu un singur picior, am știut că este vorba despre omul nostru”, a explicat șefa echipei de arheologi care a făcut descoperirea, Marina Nesterova.

Un raport preliminar a concluzionat că scheletul îi aparținea unui bărbat care avea vârsta între 40 și 45 de ani în momentul morții sale. 

Gudin, care a murit la 22 august 1812, a urmat aceeași școală militară ca Napoleon Bonaparte și se crede că a fost unul dintre generalii preferați ai Împăratului francez.
 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola