Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Armata fantomelor” va declanșa mult-așteptatul război?
Articole online

„Armata fantomelor” va declanșa mult-așteptatul război?

Site- ul american Daily Beast susține că este în desfășurare un transfer al „Armatei fantomelor” din Republica Centrafricană spre frontiera ruso-ucraineană.

Compania Wagner le pregătește o surpriză ucrainenilor?

E vorba de contractorii specializați în operațiuni sub acoperire și hibride ai faimoasei companii Wagner.
După anunțurile occidentale despre o posibilă invazie rusă în următoarele săptămâni și dezmințirile seci ale rușilor, prezența luptătorilor Companiei Wagner tulbură puternic apele. Compania privată Wagner a acționat se pare în Ucraina deja în timpul crizei din 2014. Sunt, de asemenea, cunoscute, legăturile dintre grupul fondat de Dmitri Utkin și „bucătarul Putin” Yevgeny Prigozhin.
Cu alte cuvintem deplasarea personalului din Africa în apropierea Ucrainei ar putea fi un semnal de alarmă privind o invazie sau acțiuni sub steag fals.

Mai mult, încă noiembrie Bellingcat, un site de informații open source, a dezvăluit prezența a două sute de angajați Wagner alături de forțele de securitate din Belarus. Și în zilele anexării Crimeei de către Rusia și a loviturii de stat pro-occidentale de la Kiev din 2014, Moscova s-a folosit de așa-zișii „omuleți verzi”, luptători care purtau uniforme de camuflaj, dar nu avea însemnele vreunei armate.

Ce rol ar putea avea mecenarii lui Dmitri Utkin?

 

Sancționată de Uniunea Europeană, acuzată de SUA și temută de ucraineni, Compania Wagner alimentează,, prin prezența ei, temerile cu privire la existenței unei strategii complexe a Kremlinului de destabilizare a Ucrainei. Există voci care afirmă dela că este deja în desfășurare „o campanie hibridă împotriva Kievului”, cu scopul de a destabiliza această țară și de a crea un climat social mai prietenos față de Rusia.
Moscova este implicată constant în astfel de activități care amestecă strângerea de informații și războiul psihologic cu acțiuni militare clandestine, sabotaj, hacking și alte acte de imixtiune, „iar Compania Wagner este unul dintre instrumentele specializate ale Rusiei” în astfel de acțiuni.

Compania formată din specialiști în securitate, foști militari de carieră și figuri legate de servicii de informații precum GRU este un mijloc important de proiecție a puterii al forțelor armate ruse, scria ziarul italian Il Giornale.

Registration

Aici iti poti reseta parola