Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ministrul britanic de externe: Concentrează-te pe război acum, iar candidatura Ucrainei la NATO mai târziu
Articole online

Ministrul britanic de externe: Concentrează-te pe război acum, iar candidatura Ucrainei la NATO mai târziu

Ucraina

Ministrul britanic de externe: Concentrează-te pe război acum, iar candidatura Ucrainei la NATO mai târziu

În cadrul unei declarații pentru POLITICO, James Cleverly a recunoscut angajamentul NATO de a admite Ucraina, dar a declarat că prioritatea actuală ar trebui să fie războiul.

Într-un interviu acordat POLITICO, Cleverly a recunoscut angajamentul NATO – luat în timpul unui summit din 2008 de la București – că Ucraina va adera în cele din urmă la alianță. Dar, reluând o opinie populară în capitalele occidentale, el a susținut că aceasta este o discuție pentru o etapă ulterioară.

„Evident, există angajamente de lungă durată pentru a oferi Ucrainei o cale de aderare la NATO”, a declarat el după o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles. Dar, a adăugat ministrul de externe, „prioritatea, desigur, în acest moment, este legată de autoapărarea lor aici și acum”.

Remarcile lui Cleverly vin în contextul în care oficialii ucraineni și-au reiterat în ultimele zile apelurile pentru ca țara să se apropie de NATO, stârnind reacții mixte din partea liderilor alianței.

În timpul unei vizite efectuate miercuri în Polonia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a abordat dezbaterea:

„Aș dori să le spun tuturor partenerilor noștri, care caută în mod constant compromisuri în ceea ce privește drumul Ucrainei către NATO, că țara noastră va fi intransigentă în această chestiune”, a declarat liderul ucrainean.

Întrebarea a fost, de asemenea, în atenția miniștrilor de externe reuniți la Bruxelles în această săptămână. Cleverly a declarat că locul Ucrainei în arhitectura de securitate a Europei este o chestiune care va fi abordată în timpul unei etape de reconstrucție.

„Ca parte a acestei reconstrucții, ucrainenii și, bineînțeles, toți ceilalți vor dori să vadă o modalitate credibilă de a se asigura că brutalitatea cu care se confruntă în prezent nu se va repeta în viitor”, a declarat Cleverly.

„Cum anume se va întâmpla acest lucru”, a adăugat el, „aceasta este o conversație care trebuie să fie încă purtată”.

Marea Britanie dorește să sprijine Ucraina „în cele din urmă pe această cale spre aderarea la NATO”, a subliniat Cleverly, „dar cred că secvențierea este importantă – iar activitatea de astăzi este de a-i ajuta să se apere singuri.”

Aliații NATO sunt în prezent împărțiți în ceea ce privește modul în care să abordeze visele Ucrainei de aderare la NATO

Capitalele precum Londra și Washington doresc să se concentreze puternic pe asistența imediată și practică pentru Kiev și să lase întrebările politice mai mari pentru mai târziu. Cu toate acestea, o serie de aliați de pe flancul estic doresc să aducă Ucraina mai aproape de alianță acum – o încercare de a semnala public că Ucraina va adera cu siguranță la alianță odată ce se vor încheia ostilitățile.

Alianța trebuie să meargă dincolo de retorică, a declarat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu pentru POLITICO în timpul reuniunii miniștrilor.

Pe lângă „rezultate practice”, a spus el, NATO trebuie „să definească o foaie de parcurs clară ca o cale a Ucrainei către NATO”. Reinsalu vrea să vadă un plan care ar putea fi revizuit la summitul alianței din 2024.

Ideea, a spus politicianul estonian, este că, dacă războiul se va încheia, alianța „își va fi făcut temele și atunci vom putea lua decizia de a lansa o invitație oficială către Ucraina pentru a deveni membru cu drepturi depline”.

Registration

Aici iti poti reseta parola