Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Milițienii și securiștii se împușcă între ei la arestarea lui Gheorghe Brătianu. Pe Tancred Constantinescu îl rețin după ce-i sparg geamul
Articole online

Milițienii și securiștii se împușcă între ei la arestarea lui Gheorghe Brătianu. Pe Tancred Constantinescu îl rețin după ce-i sparg geamul

În procesul verbal întocmit la arestarea lui Tancred Constantinescu (n. 5 mai 1878, Cahul – m. 14 ianuarie 1951, Sighet) se nota că avea asupra lui  următoarele obiecte „6420 lei, portofen, ceas marca Longines, ac de cravată, ochelari de vedere, agrafă galbenă pentru prins cravata”.

A murit în penitenciarul Sighet la 14 ianuarie 1951, la vârsta de 73 de ani.

Certificatul de deces a fost întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, iar la rubrica cauza morţii este menţionată „Insuficienţă circulatorie, miocardită cronică”.

La arestarea lui Tancred Constantinescu, organele Securităţii au pătruns în locuinţa acestuia prin spargerea unui geam!

Direcţia Securităţii Capitalei semnala într-o amplă notă din 15 mai 1950 câteva din zvonurile care circulau în Bucureşti privind „unele incidente” care ar fi avut loc cu prilejul arestării fruntaşilor liberali în noaptea de 5/6 mai 1950:

„Despre arestarea lui Gheorghe Brătianu, numitul Grigore Popescu, fost deputat tătărăscian în guvernarea B.P.D. a afirmat că în seara arestării lui Gheorghe Brătianu a avut loc un conflict între miliţienii care păzeau casa şi organele Securităţii care au venit să-l aresteze.

Miliţienii cu paza aveau ordin să nu permită intrarea nimănui sub niciun motiv ca nu cumva Gheorghe Brătianu să fie răpit de anumite elemente care lucrează sub ordinele anglo-americanilor.

Din acest motiv, în urma stăruinţelor organelor Securităţii, miliţienii de la pază au tras câteva focuri de armă, la care li s-a răspuns din partea celor de la Securitate cu alte focuri de armă.

Incidentul a fost aplanat abia după un ordin telefonic prin care s-a ridicat consemnul miliţienilor de la pază.

Fostul deputat tătărescian Amedeo Bădescu a afirmat că Petre Bejan a cerut organelor Securităţii să-i prezinte mandatul de arestare şi a refuzat să-i urmeze pe cei de la Securitate, cerând să vorbească telefonic cu dl. dr. [Constantin] Parhon.

După ce i s-a dat voie să vorbească la telefon, Bejan a întrebat dacă i s-a ridicat imunitatea parlamentară şi a primit răspuns că e inutil să se opună, iar în ce priveşte imunitatea parlamentară, i se va comunica ulterior.

Grigore Popescu a afirmat că la arestarea lui Emanoil Tătărăscu, organele Securităţii au fost nevoite să spargă uşa de la intrare, deoarece portarul şi nevasta acestuia lipseau de acasă şi nu a lăsat cheile la altcineva.

Ion Gologan, avocat, a afirmat că la arestarea lui Tancred Constantinescu, fost ministru liberal, organele Securităţii au pătruns în locuinţa acestuia prin spargerea unui geam.

Fiul lui Tancred Constantinescu auzind zgomotul a venit imediat să vadă ce s-a întâmplat şi s-a pomenit în faţa unor pistoale îndreptate spre el, iar organele Securităţii i-au cerut să arate camera unde doarme tatăl său.

Când au pătruns în aceea cameră, unul din oamenii Securităţii a îndreptat o lanternă puternică spre patul unde dormea Tancred Constantinescu, care trezindu-se din somn a spus că nu era nevoie să vie atâţia după el şi mai ales în timpul nopţii deoarece ar fi fost de ajuns un telefon şi el s-ar fi prezentat imediat la Securitate”.

 

Sursa: memorialsighet.ro. Document din  Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fond Documentar, dosar nr. 3469, f. 80-81.)

Registration

Aici iti poti reseta parola