Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mica bătrână care a creat condițiile izbucnirii Războiului de Secesiune
Articole online

Mica bătrână care a creat condițiile izbucnirii Războiului de Secesiune

Lincoln se referea la romanul Coliba Unchiului Tom pe care

Harriet Beecher-Stowe îl publicase cu zece ani mai înainte la cererea săptămânalului aboliţionist The National Era, din Washington.

Scriitoarea adunase materiale despre condiţiile de degradare morală şi fizică în care proprietarii de sclavi îşi ţineau negrii, precum şi despre represaliile utilizate în cazurile în care sclavii încercau să evadeze.

Mai întâi, a scris o lungă povestire, pe baza căreia, în perioada 1851-1852, a scris romanul care i-a adus celebritatea.

Povestirea a fost dramatizată şi reprezentată pe scenă. A fost citită în public, transpusă în versuri şi a stârnit vii comentarii.

Cartea reprezenta, la acea vreme, catalizatorul tendinţelor aboliţioniste care se manifestau la nivelul societăţii americane.

În același timp, Coliba Unchiului Tom i-a atras ura celor din Sud.

Cheia colibei

Harriet Beecher-Stowe a publicat, în 1853, O cheie la Coliba unchiului Tom, în care explica bazele creştine ale cărţii sale.

După debutul impresionant cu Coliba Unchiului Tom, a publicat cărţi axate pe problemele vremii sale, expunând, în special, poziţia femeii în societatea americană.

Fiică de pastor

Harriet Beecher-Stowe, s-a născut la 14 iunie 1811, la Litchfield, Connecticut, în familia unui pastor.

În 1816, moare mama sa, Roxana. În 1824, familia Beecher se mută la Hartford, unde Harriet învață și apoi predă la școala condusă de sora ei mai mare, Catharine Esther Beecher (1800-1878).

În 1825, Harriet compune Cleon, o tragedie în versuri albe rămasă neterminată.

În 1832, familia Beecher se mută în Cincinnati, Ohio, unde intră în contact cu informații despre fuga sclavilor peste râul Ohio din statul vecin Kentucky.

Primele scrieri ale lui Harriet Beecher apar în 1833 în Western Monthly Magazine.

În același an, călătorește în Kentucky unde cunoaște sclavia negrilor, într-o formă mai atenuată specifică statelor americane nordice.

Căsătoria

La 6 ianuarie 1836 se căsătorește cu profesorul Calvin Ellis Stowe, iar la 29 septembrie naște primii săi copii, două fete gemene.

Între timp au loc tulburări civile stradale anti-aboliționiste în Cincinnati, iar în 1837 este asasinat publicistul progresist aboliționist Elijah Lovejoy (n. 1802), un apropiat al familiei Beecher.

În 1843 publică Mayflower, prima versiune a unei schițe despre prima corabie cu coloniști puritani britanici debarcată în America în 1600. În 1845 publică nuvela Emanciparea imediată în revista The New York Evangelist.

În 1850 se mută în Brunswick, Maine, după ce soțul său este numit profesor la Colegiul Bowdoin. La 8 iulie se naște Charles, al optulea copil al soților Stowe care în 1890 va publica o biografie a mamei sale.

A murit la 1 iulie 1896.  

Registration

Aici iti poti reseta parola