Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Metalele rare vor decide viitoarea superputere a lumii? Ce țară e favorită?
Articole online

Metalele rare vor decide viitoarea superputere a lumii? Ce țară e favorită?

Confruntările, atât militare, cât și economice, vor viza controlul resurselor, mai ales al metalelor rare fără de care aproximativ un sfert din tehnologia actuală ar fi imposibilă.

Societatea Geologică a Statelor Unite (USGS), a realizat o hartă cu cu cele mai mari rezerve cunoscute de metale rare.
metale grele moi, alb-argintiu.

Ce sunt metalelele rare?

Cele 17 metale grele, moi, de culoare alb-argintie sunt: ​​lantanul (La), ceriu (Ce), praseodim (Pr), neodim (Nd), prometiu (Pm), samariu (Sm), europiu (Eu), gadoliniu (Gd), terbiu (Tb). ), disproziu (Dy), holmiu (Ho), erbiu (Er), tuliu (Tm), itterbiu (Yb), lutetiu (Lu), scandiu (Sc) și ytriu (Y).

Cu excepția scandiului și ytriului nu fac parte din familia lantanidelor, dar se găsesc în aceleași zăcăminte minerale ca și lantanidele și au proprietăți chimice similare.

Termenul „pământ rar” sau metal rar este înșelător, aceste elemente chimice sunt de fapt abundente. Există, însă, o mare problemă, ele se găsesc rar în depozite mari și concentrate, fiind adesea amestecate cu alte elemente.

Cele mai multe astfel de metale sunt utilizate ca magneți și catalizatori în tehnologiile tradiționale. Foarte importantă în zilele noastre este folosirea lor în producția de aliaje metalice speciale, sticlă și electronice de înaltă performanță.

Aliajele de neodim (Nd) și samariu (Sm), de pildă pot fi folosite pentru a crea magneți puternici care rezistă la temperaturi ridicate, făcându-i ideali pentru o mare varietate de aplicații electronice .

Cel mai puternic magnet cunoscut este un aliaj de neodim cu fier și bor. Adăugarea altor metale rare, cum ar fi disprosiu și praseodimiu, poate modifica performanța și proprietățile magneților.

Motoarele vehiculelor hibride sau electrice, generatoarele turbinelor eoliene, hard disk-urile, electronicele și telefoanele mobile au nevoie de astfel de metale. Rolul extrem de important pe care aceste metale îl au face ca mineritul și rafinarea lor să fie un punct de mare interes pentru toate statele lumii.

De exemplu, pentru o capacitate de un megawatt de energie eoliană e nevoie de 171 kg de pământuri rare. Pentru construirea unui avion de luptă american F-35 sunt necesare aproximativ 427 kg de metale rare, iar un submarin nuclear din clasa Virginia conține aproape 4,2 tone.

Cele mai mari rezerve sunt concentrate în China

Din păcate pentru americani, China se află în fruntea listei atât în ceea ce privește exploatarea minieră, cât și rezervele de metale rare. Chinezii dețin 44 de milioane de tone și extrag 140.000 de tone anual.
Vietnamul și Brazilia se situează pe pozițiile a doua și a treia, cu rezerve de 22 de milioane de tone, respectiv 21 de milioane de tone. Exploatarea acestor resurse este, însă, puțin dezvoltată- doar 1.000 de tone pe an pentru ambele țări.

Statele Unite au rezerve de numai 1,5 milioane de tone, așa că depind în mare măsură de importurile din China.

În industria metalelor rare, dominația Chinei nu eîntâmplătoare. Anii de cercetare și politica de dezvoltare industrială au ajutat țara să ocupe o poziție dominantă pe piață, iar acum țara are capacitatea de a controla producția și disponibilitatea globală a acestor metale valoroase.

Acest control strict al aprovizionării face ca toată lumea să caute să-și facă provizii. Odată cu începerea exploatărilor miniere în alte țări, ponderea Chinei în producția globală a scăzut de la 92% în 2010 la 58% în 2020. Cu toate acestea, China produce, încă, 85% din metalele rare rafinate din lume. Totul r în mâna statului chinez, Beijingul acordă licențe de exploatare și prelucrare unui numă de numai șase companii de stat: China Minmetals Rare Earth Co; Chinalco Rare Earth & Metals Co; Guangdong Rising Neferrous; Grupul metalelor Rare din Nordul Chinei; Grupul Metalelor Rare din Sudul Chinei; Xiamen Tungsten, scrie visualcapitalist.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola