Dovezi arheologice ale cataclismului au fost descoperite în apropierea așezării antice din Tel Dor din nord-vestul Israelului.
Tsunami-urile sunt evenimente destul de frecvente de-a lungul coastei mediteraneene, cel puțin unul având loc în fiecare secol în ultimii 6.000 de ani.
Însă există puține înregistrări istorice ale tsunami-urilor care au apărut mai devreme.
Săpăturile subacvatice și forajele de lângă Tel Dor sugerează că zona a fost probabil lovită cu 9 910 – 9 290 de ani în urmă, în perioada neolitică pre-olărit timpurie.
Dovezi ale tsunamiului au fost descoperite de o echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Diego și Utah State University din SUA și Universitatea din Haifa din Israel.
Descoperirile au fost prezentate în revista PLoS ONE.
Autorul principal al studiului, dr. Gilad Shtienberg de la Universitatea din California, San Diego, a declarat: „Evenimentele tsunami din antichitate au avut o influență profundă asupra societăților de coastă.
Șase mii de ani de înregistrări istorice și date geologice arată că tsunami-urile sunt un fenomen comun care afectează litoralul estic al Mediteranei, care are loc cu o rată de aproximativ opt evenimente pe secol în regiunea Egee în ultimii 2.000 de ani și aproximativ 10 pe secol în ultimii 3.000 de ani în bazinul Levantului.
Majoritatea evenimentelor sunt mici și au doar impact local”.
Tel Dor este un sit arheologic situat în nord-vestul Israelului, de-a lungul coastei mediteraneene a țării. Așezarea a fost fondată cel mai probabil în epoca bronzului mijlociu (2.000-1550 î.Hr.).
Situl a fost ocupat pe tot parcursul perioadei romane (secolul al III-lea î.Hr.) și prezintă semne ale prezenței bizantine și cruciate.
În studiul lor, cercetătorii au scris: „Mediul local din Dor este caracterizat printr-o serie de diguri / plaje de buzunar unice care se remarcă din morfologia liniară a litoralului sud-estic al Mediteranei”.
Sursa AICI