Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Maşina-avion schimbă istoria transporturilor
Articole online

Maşina-avion schimbă istoria transporturilor

Hibridul de maşină şi avion „AirCar”, proiectat de slovacul Stefan Klein, a fost primul vehicul de acest tip care a aterizat pe aeroportul internaţional din Bratislava, după ce a completat distanţa cu o medie de 170 de km/h.

„Acest zbor începe o nouă eră de vehicule de transport duale. Deschide o nouă categorie de transport şi redă persoanelor libertatea asociată maşinilor”, notează Klein, într-un comunicat de presă.

„Maşina a funcţionat perfect”, a asigurat slovacul după ce a zburat cu acest vehicul de două locuri între Nitra şi Bratislava.

„După ce a aterizat, cu o simplă apăsare pe un buton, avionul s-a transformat în maşină sport în mai puţin de trei minute”, a spus inventatorul, citat de Agerpres.

La 2.500 de metri desupra solului

În imagini se observă cum prototipul zboară însoţit de două avionete, iar după aterizare îşi repliază aripile şi coada pentru a putea circula pe şosea.

AirCar Prototip 1 este echipat cu un motor BMW de 160 de cai, o elice fixă şi o paraşută.

În cele 40 de ore de zbor, aparatul a atins o înălţime de 2.500 de metri şi o viteză de 190 de kilometri pe oră.

În urmă cu patru ani Klein a prezentat prototipul Aeromobil 4.0., care se deosebeşte de AirCar nu doar prin design, ci şi prin modul în care se transformă din avion în vehicul normal, ceea ce cu noul model durează mai puţin de trei minute.

Apoi, vehiculul circulă pe şosea de la aeroport până în centrul Bratislavei.

Designerul nu a oferit informaţii despre când va fi comercializat AirCar, care trebuie să depăşească 50 de ore de zbor.

Va urma un alt doilea prototip cu mici retuşuri în design şi o putere mai mare, care îi va permite să atingă o viteză mai mare.

Klein speră să obţină cu acest model ameliorat certificatul de la Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA).

Registration

Aici iti poti reseta parola