Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Markus Wolf: ”Scandalul Guillaume” și sfârșitul carierei politice a cancelarului Willy Brandt
Articole online

Markus Wolf: ”Scandalul Guillaume” și sfârșitul carierei politice a cancelarului Willy Brandt

Markus Wolf

Markus Wolf: ”Scandalul Guillaume” și sfârșitul carierei politice a cancelarului Willy Brandt

Există numeroase povești sau intrigi de-a lungul Războiului Rece, însă un singur om este sinonim cu spionajul internațional, Markus Wolf.

Markus s-a născut la 19 ianuarie 1923, în orașul Hechingen din sud-vestul Germaniei. Un deceniu mai târziu, Wolf și familia sa l-au urmat pe tatăl său, un comunist, medic și scriitor evreu, în Elveția, iar mai apoi în Uniunea Sovietică. În URSS, Markus a fost educat în școlile de elită ale partidului, iar mai apoi s-a alăturat Cominternului, unde a fost pregătit pentru munca sub acoperire. După cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a fost trimis în zona ocupată de sovietici pentru a lucra ca reporter radio.

Câțiva ani mai târziu, după crearea serviciului de informații secrete din RDG, acesta a reușit să preia inițiativa în interiorul structurii, demonstrând loialitate față de guvernul comunist.

”Omul fără chip”

În calitate de șef al Stasi, Markus Wolf a dezvoltat o rețea de spionaj cu oameni de încredere și cu informatori în întreaga lume. Acesta a reușit să colecteze informații vitale despre țări precum Statele Unite, Marea Britanie și Franța, dar obsesiile sale principale erau reprezentate de Germania de Vest și NATO

Germanul Wolf a fost numit „maestrul spionajului” al secolului. Era atât de bun în meseria sa încât nimeni nu a știut cum arăta timp de peste 20 de ani. Agențiile de spionaj din Vest l-au botezat „omul fără chip”.

”Cazul Guillaume”

Markus Wolf a fost, de asemenea, implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spionaj din istorie, care a dus la înlocuirea cancelarului german Willy Brandt în anii ’70. Acest eveniment a fost cunoscut sub numele de „Cazul Guillaume”.

Günter Guillaume a fost un spion al RDG care a reușit să se infiltreze în cancelaria germană, devenind unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Willy Brandt. Markus Wolf a fost cel care l-a recrutat și instruit pe Guillaume, transformându-l într-un spion de succes.

În 1973, Guillaume a fost prins și deconspirat de către autoritățile germane de securitate. Acesta a fost condamnat la închisoare, iar dezvăluirile sale au dus la demisia lui Willy Brandt din funcția de cancelar.

Evenimentul a fost unul dintre cele mai mari din istoria Germaniei, deoarece a zguduit încrederea nemților în guvernul lor și în sistemul politic. A fost o lovitură puternică pentru social-democrații germani, iar Willy Brandt și-a pierdut cariera politică în urma dezvăluirilor.

Wolf a condus, de asemenea, agenți „Romeo” care seduceau secretare guvernamentale pentru dosare și documente secrete.

Registration

Aici iti poti reseta parola