Evenimentul Istoric > Articole online > Marele secret din tinereţea lui Ceauşescu. Există o singură dovadă în acest sens
Articole online

Marele secret din tinereţea lui Ceauşescu. Există o singură dovadă în acest sens

În anul 1983, în Republica Socialistă România apărea o carte-document despre începuturile lui Nicolae Ceauşescu în Partidul Comunist Român. Cu acea ocazie, autorul Petre Popa, un istoric argeşean apreciat în Epoca de Aur, scoate la suprafaţă câteva aspecte inedite despre activitatea dictatorului.

Conform universulargesean.ro, volumul „Preşedintele României Socialiste – Nicolae Ceauşescu şi Argeşul” dezvăluie „lucruri mai puţin cunoscute despre activitatea în judeţul nostru a fostului dictator”. Cartea lui Petre Popa nu mai există decât într-un singur exemplar, depozitat în arhiva Muzeului Judeţean. Datorită acestui volum aflăm că Ceauşescu a fost, vreme de 16 ani, deputat de Piteşti şi că tot aici şi-a făcut primul ziar, „Omul liber”. De asemenea, istoricul Petre Popa (n.r. – tatăl fostului senator PD Gabriel Popa) a inserat în paginile lucrării sale informaţii importante despre istoria activităţii politice a lui Nicolae Ceauşescu în Argeş. Este vorba şi despre cea oficială, şi despre cea din ilegalitate.

Vara anului 1935, arestarea lui Ceauşescu

La volumul omagial apărut în anul 1983, când Nicolae Ceauşescu împlinea 65 de ani, un rol foarte important l-a avut, în calitate de redactor, fostul director al Muzeului Judeţean, Spiridon Cristocea. Cronicarul Petre Popa l-a rugat să să alerge prin tot judeţul pentru a face rost de fotografiile necesare ilustrării activităţii lui Ceauşescu în judeţul Argeş.

„Ca urmare a activităţii sale revoluţionare, antifasciste, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost arestat în vara anului 1935 la Câmpulung”, se arată în cartea „Preşedintele României Socialiste – Nicolae Ceauşescu şi Argeşul”. Până să ajungă preşedintele României în 1967, toată activitatea politică a lui Ceauşescu s-a consumat, în cea mai mare parte, în judeţul Argeş.

În anul 1935, fostul dictator era trimis de conducerea Uniunii Tineretului Comunist în Argeş, având ca principală sarcină să recruteze cât mai multe persoane şi să facă propagandă procomunistă, sarcină pe care a dus-o la îndeplinire cu mult succes. „Tovarăşul Nicolae Ceauşescu a cunoscut oameni şi locuri din Argeş încă din 1935 – 1936, când a acţionat aici ca secretar al Uniunii Tineretului Comunist.

În acea perioadă, un tânăr curajos, vizionar prin vocaţie şi intuiţia istoriei, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a desfăşurat, din însărcinarea PCR, şi pe plaiuri argeşene, o intensă activitate revoluţionară, dovedind încă de atunci înalte virtuţi politice, organizatorice şi patriotice”, remarc istoricul Petre Popa în cartea sa.

Ceauşescu, un propagandist de succes

Sunt prezentate chiar şi zonele unde Ceauşescu a acţionat, dar şi categoriile sociale cărora li se adresa în mod special: „Activitatea revoluţionară desfăşurată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu la Fabrica de Textile din Piteşti, la minele de la Godeni şi Poienari, în şcolile de meserii sau atelierele din Piteşti şi Câmpulung, precum şi comunele Valea Mare Pravăţ sau Mioarele, a influenţat direct acţiunile organizate de comunişti în această parte a ţării, a determinat înfiinţarea de nuclee ale Uniunii Tineretului Comunist.

La 1 mai 1935, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a reprezentat tineretul din Argeş şi Muscel la Conferinţa Regionalei Oltenia a Uniunii Tineretului Comunist, care s-a desfăşurat, în condiţii de ilegalitate, la Râmnicu – Vâlcea”. Era greu ca activitatea de propagandist şi agitator din Argeş să scape autorităţilor vremii, astfel arestarea lui Nicolae Ceauşescu n-a fost decât o chestiune de timp.

Evenimentul care avea să aibă o importanţă colosală în biografia lui Ceauşescu s-a consumat chiar după participarea acestuia la Conferinţa de la Râmnicu – Vâlcea.  Ce scria Petre Popa despre acel eveniment? „Ca urmare a activităţii sale revoluţionare, antifasciste, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost arestat în vara anului 1935 la Câmpulung, fiind apoi eliberat, la intervenţia muncitorilor comunişti din Muscel”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola