Evenimentul Istoric > Articole online > Marele secret din tinereţea lui Ceauşescu. Există o singură dovadă în acest sens
Articole online

Marele secret din tinereţea lui Ceauşescu. Există o singură dovadă în acest sens

Ceauşescu s-a ocupat de un ziar

Un lucru mai puţin cunoscut de cei care au studiat viaţa lui Ceauşescu este legat de rolul avut de acesta la Piteşti, unde a înfiinţat prima filială a Blocului Democratic din Argeş, o rădăcină a viitorului Partid Comunist Român. La acea vreme şi cu acea ocazie, Ceauşescu a tipărit şi un ziar de propagandă, intitulat „Omul liber”.

„Unul dintre cele mai însemnate momente ale activităţii sale revoluţionare l-a reprezentat iniţiativa înfiinţării Filialei Argeş a Blocului Democratic, acţiune finalizată la 1 ianuarie 1936, în atelierul de pe strada Craiovei, nr. 100 din Piteşti. Prin intermediul acestei organizaţii democratice, Partidul Comunist a desfăşurat variate activităţi politice, printre care menţionăm tipărirea la Piteşti a ziarului Omul liber”, notează Popa.

Odată ce comuniştii au ajuns la putere în 1947, Nicolae Ceauşescu şi-a reluat activitatea politică din Argeş. La 16 aprilie 1947, a condus şedinţa extraordinară a Biroului Comitetului Judeţean Argeş al Partidului Muncitoresc Român, iar din 1952 şi până în 1969 va fi deputat de Piteşti în Marea Adunare Naţională.  În acei ani, Ceauşescu începe să urce şi spre vârful conducerii partidului, dar şi al guvernului din acea vreme, deţinând rând pe rând funcţii importante.

El a fost ministru al Agriculturii şi adjunct la Ministerul Forţelor Armate, cu gradul de general-maior. Deşi deţinea funcţii importante în guvernul care conducea ţara, Nicolae Ceauşescu nu a uitat judeţul unde s-a format ca om politic şi s-a implicat activ în dezvoltarea economică a Argeşului, care a fost transformat dintr-un judeţ agricol într-unul cu una dintre cele mai puternice industrii.

Ceauşescu şi dezvoltarea judeţului Argeş

La 16 februarie 1961, Ceauşescu analizează stadiul lucrărilor la Hidrocentrala Argeş şi stabileşte construirea noii Fabrici de Filatură din Piteşti, precum şi a Combinatului de Prelucrare a Lemnului. La acea vreme, el a analizat şi primul proiect de sistematizare a Piteştiului. La o lună după vizită, Ceauşescu a fost ales din nou deputat de Piteşti. Momentul nu putea lipsi din cartea lui Petre Popa: „În martie 1961, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a primit un nou şi unanim mandat din partea piteştenilor în Marea Adunare Naţională”.

Conform sursei citate, cu doar o lună înainte să preia funcţia de secretar general al Partidului Muncitoresc Român, pe 17 februarie 1965, Ceauşescu face o vizită-maraton în Argeş şi vede 5 obiective economice majore: Combinatul de Prelucrare a Lemnului Piteşti, Centrala de Termoficare, Întreprinderea de Poduri şi Prefabricate Beton Piteşti, Întreprinderile Mecanice Câmpulung şi Colibaşi, viitoarele Uzine ARO şi Dacia.

La 24 februarie, Ceauşescu revine în Argeş şi vizitează Fabrica „Textila”, Combinatul de Prelucrare a Lemnului, Institutul de Învăţământ Superior, Liceul „Nicolae Bălcescu”, Spitalul „Nicolae Bălcescu”, ocazie cu care vizitează şi noile blocuri care începuseră să se construiască în Piteşti. La 3 zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Nicolae Ceauşescu preia funcţia de secretar general al PMR.

Preluarea puterii de la Dej

„La 22 martie 1965, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost învestit cu cea mai înaltă funcţie de conducere a partidului nostru. Anii următori vor consacra Argeşul ca una dintre cele mai puternice zone economice şi social-culturale ale României”. Chiar şi în  acest context, Ceauşescu nu uită de Argeş şi se interesează în continuare de dezvoltarea economică a judeţului nostru. 

„Pe 9 decembrie 1966, Ceauşescu inaugurează Hidrocentrala de pe Argeş, iar un an mai târziu, pe 20 octombrie 1967, este inaugurată şi Întreprinderea de Motoare Electrice. La 20 august 1968, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, s-a inaugurat Întreprinderea de Autoturisme Piteşti – Uzina Dacia, iar pe 21 iulie 1969, Combinatul Petrochimic”, se arată pe universulargesean.ro.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola