Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Marea spaimă a chinezilor sunt rușii, nu americanii. Cel puțin deocamdată
Articole online

Marea spaimă a chinezilor sunt rușii, nu americanii. Cel puțin deocamdată

Relațiile dintre Rusia și China sunt, pentru moment, foarte bune. Cele două țări au intrat într-un parteneriat strategic pentru a-și promova interesele anti-americane. Viitorul acestei „prietenii” nu este, însă, sigur. Nu este exclus ca relațiile să deterioreze în cazul în care Statele Unite pierd poziția de hegemon în următorii ani. Pe de altă parte, o politică mai abilă din partea americanilor i-ar putea face pe ruși să-și reevalueze poziția.

Calcule militare

În ceea ce privește capacitățile militare. Rusia are un mare avantaj- experiența trupelor sale. Armata rusă a fost implicată în multe războaie în ultimii douăzeci de ani. Cecenia, Georgia și Ucraina sunt numai câteva exemple. Forțele ruse, deși adesea prost antrenate și prost pregătite, sunt rezistente și capabile. Rusia deține, deocamdată, și un avantaj tehnologic față de China.

Marea problemă a Kremlinului este că în ciuda succeselor înregistrate în ultima vreme de industria de armament, cea mai mare parte a tehnicii de luptă este destul de veche. Rușii mai au un dezavantaj uriaș. Economia țării reprezintă mai puțin de o cincime din cea a Chinei, ceea ce va distruge în timp orice superioritate. O altă problemă o reprezintă faptul că cea mai mare parte din armată se află la vest de Urali și ar trebui să fie trimisă spre est pe calea aerului sau pe căile ferate.

Pe ce avantaje se poate bizui China?

Principalul avantaj al Chinei ar fi că cea mai mare parte a Armatei Populare de Eliberare ar fi aproape de teatrul de operațiuni. Armata chineză este, de asemenea, mai mare decât cea rusă. De asemenea, deocamdată chinezii nu au bătăile de cap ale rușilor în ceea ce privește NATO sau insurgențele din Caucaz.

Pe de altă parte, forțele chineze n-au mai fost în război din 1979. Cunoștințele militarilor chinezi despre războiul ultramodern sunt în cel mai bun caz teoretice.

Armele teribile ale Rusiei

În ceea ce-i privește, rușii ar căuta să-și exploateze avantajele cât mai rapid. Și chiar există 5 atuuri rusești de care China are motive să se teamă.

Avionul de luptă PAK FA

PAK FA — sau Perspektivniy Aviacionniy Complex Frontovoi Aviacii — este primul proiect de luptă din a cincea generație al Rusiei. Conceput de celebrul birou Sukhoi, PAK FA se află în dezvoltare din aprilie 2002.

PAK FA va fi o aeronavă multirol capabilă să asigure atât superioritate aeriană, cât și misiuni de atac. Aeronava va avea atât un radar activ, cât și un senzor electro-optic pentru a urmări și a angaja ținte. Noul avion va beneficia de un design stealth , cu suprafețe aplatizate și fațetate concepute pentru a reduce semnătura aeronavei pe ecranele radar.

PAK-FA este capabil să transporte până la șase rachete și bombe aer-aer sau aer-sol cu ​​rază lungă de acțiune într-un compartiment de arme intern. Astfel, deși puterea de foc este enormă, raeronava rămâne greu detectatabilp de radar. Rusia intenționează să se doteze cu 400-450 avioane de luptă PAK FA între 2020 și 2040.

Bombardierul Tupolev Tu-95 „Bear”

Bombardierul cu turbopropulsoare Tupolev Tu-95 „Bear” este un transportator de rachete nucleare de croazieră. Are o rază de acțiune uimitor de lungă, efectuând în mod regulat zborul de la Baza Aeriană Ukrainka din Siberia până în zona de coastă a Californiei.

Deși are un design învechit, este o platformă de pe care se poate efectua un atac cu rachete de croazieră.Nici măcar nu trebuie să se apropie de spațiul aerian chinez pentru a trage opt rachete de croazieră Kh-101 împotriva țintelor chineze. Kh-101 sunt noile rachete de croazieră stealth, cu ghidaj de precizie ale Rusiei, cu o rază de acțiune estimată între 2.700 și 5.000 de kilometri. Ele ar fi marele avantaj convențional al rușilor în orice confruntare.

Cel mai avansat bombardier al Rusiei, Tu-160 Blackjack a fost dezvoltat spre sfârșitul Războiului Rece și acum primește upgrade-uri mult așteptate.

Blackjack-ul are patru motoare, aripi oscilante, și este capabil să execute misiuni noaptea și în condiții meteorologice nefavorabile. Poate transporta 22 de tonee de bombe ghidate cu laser sau rachete de croazieră.

În timp ce Tu-95 Bear ar putea lansa rachete de croazieră din afara rețelei de apărare aeriană inamică, Blackjack-ul este proiectat să pătrundă în apărarea care zboară la altitudine joasă. Blackjack este, de asemenea, înarmat cu noua rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-101. Rachetele sunt transportate în interior pe un lansator rotativ, păstrând profilul stealth al Blackjack-ului.

Su-35 Flanker Fighter

Menit să fie veriga intermediară între avioanele de luptă Su-27 în vârstă și PAK FA, Su-35 este un avion de vânătoare redutabil. O combinație reușită între vechea structură Su-27 și sistemele și armele moderne.
Ca bombardier de vânătoare multirol, Su-35 este superior oricărui avion de luptă chinez. Sistemele de aviație, propulsia și armele sunt toate superioare avioanelor chinezești, la fel ca și motoarele NPO Saturn AL-41. Materialele absorbante de radar sunt utilizate în construcția celulei aeronavei. Avionul este un arsenal zburător, cu 14 puncte de fixare uimitoare pentru transportul de arme, bruiaj, rezervoare de combustibil și senzori adăugați.

Dovada superiorității Su-35 este că China însăși încearcă să cumpere astfel de aerobave. Până când J-20 și J-31 vor începe să iasă de pe liniile de asamblare, singura posibilitate de a rezista Su-35 ar fi tot Su-35.

Tanc T-14 Armata

Tancul de ultimă generație pentru forțele terestre ruse, Armata este un înlocuitorul mult așteptat pentru seria de tancuri T-72 / T-80 / T-90. Armata este un design cu totul nou, mai mare, mai greu, cu mai multa protectie si armament mai bun.

În cazul în care un război ruso-chinez ar include lupte la sol, Armata este cea mai bună armă cu care Rusia ar putea efectua contraatacuri rapide în Manciuria. Armata depășește tancurile de tip 99 din prima linie a chinezilor, care se bazează pe T-72.

Armata este mai lung decât seria T-72. Armura pare a fi compozită și e dispusă într-o manieră modulară, făcând-o mai ușor de reparat. Armele constau dintr-o armă principală îmbunătățită de 125 de milimetri, o mitralieră acționată de la distanță de 12,7 milimetri și o mitralieră coaxială de 7,62 milimetri.

Armata face parte dintr-o familie de vehicule, inclusiv T-15 Heavy Infantry Fighting Vehicle. Foarte protejat, T-15 este proiectat pentru a transporta în siguranță infanterie rusă pe câmpurile de luptă în care inamicul folosește arme antitanc, scrie Kyle Mizokami în National Interest.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola