Evenimentul Istoric > Articole online > Singurul cuplu tată-fiu care a fost decorat vreodată cu Medalia de Onoare
Articole online

Singurul cuplu tată-fiu care a fost decorat vreodată cu Medalia de Onoare

Generalul american Douglas MacArthur, cel care a negociat capitularea Japoniei în 1945, s-a născut la 26 ianuarie 1880.
A fost fiul lui Arthur MacArthur, erou al războiului civil american.
Sunt singurii tată şi fiu care au fost decoraţi cu Medalia de Onoare.

A absolvit Academia West Point, în 1903, şi a deţinut diferite funcţii academice în cadrul acesteia, fără a avea însă o funcţie de comandă în rândul trupelor americane.

Divizia „Curcubeul”

A coordonat pentru prima dată trupele militare americane în timpul Primului Război Mondial când a ajutat la organizarea Diviziei „Curcubeul” formată din unităţi ale Gărzilor Naţionale din diferite state federale.

La sfârşitul Primului Război Mondial, a acţionat în calitate de adjunct al comandantului diviziei, pentru ca la sfârşitul conflictului să devină comandant al diviziei „Curcubeu”.
După încheierea conflictului mondial, a reorganizat Academia West Point la nivelul programelor academice şi al celor de disciplină destinate cadeţilor.

În 1935, a fost trimis în Filipine pentru a organiza forţele defensive ale Commonwealthului, iar, în 1937, şi-a dat demisia din armată pentru a-şi continua activitatea în serviciul Commonwealthului.

Al doilea război mondial

La mijlocul anului 1941 (iulie) Forţele Armate Filipineze au fost subordonate Forţelor Armate ale Statelor Unite, ceea ce l-a determinat pe Franklin Delano Roosevelt să încredinţeze lui Douglas MacArthur comanda Forţelor Armatei Statelor Unite din Orientul Îndepărtat.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Douglas MacArthur a luptat în Asia de Sud Est pierzând întreaga forţă aeriană la sol în timpul bătăliei pentru Filipine, reuşind să mai salveze restul forţelor retrăgându-se în peninsula Bataan.
În februarie 1942, preşedintele Roosevelt l-a desemnat drept comandant suprem al Forţelor Aliate din Asia de Sud Est şi a luptat în special pentru apărarea Australiei şi a Noii Guinei.

A reuşit să recupereze Filipinele în octombrie 1944, iar, în septembrie 1945, trupele japoneze s-au predat generalului Douglas MacArthur.

Până în martie 1950, a îndeplinit funcţia de Comandant Suprem al Puterilor Aliate în Japonia.

Retragerea din Coreea

În timpul crizei coreene, s-a evidenţiat în fruntea coaliţiei Naţiunilor Unite pentru a ajuta Coreea de Sud în timpul conflictului armat cu RPD Coreeană. A ajuns până la graniţa sino-coreeană.
La 25 octombrie 1951 Armata Populară Chineză a atacat forţele Naţiunilor Unite de-a lungul râului Yalu, determinând retragerea acestora şi eliberarea din comandă a lui MacArthur de către preşedintele SUA, Harry S. Truman în aprilie 1951.

Şi-a petrecut restul vieţii la New York. Douglas MacArthur a murit la 5 aprilie 1964 şi a fost înmormântat alături de soţia sa în centrul oraşului Norfolk din Virginia.
Locul unde este înmormântat se află amenajat în cadrul unui muzeu ridicat în memoria sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola