Mărturisirile fostului director al Open Society Foundation
Într-una dintre ele, fostul director al Open Society Foundation a lui Soros, pare să recunoască faptul că „jurnaliştii străini prezintă o imagine distorsionată a Ungariei”.
Într-o altă conversație, un jurnalist de stânga recunoaște că „majoritatea ONG-urilor, inclusiv Amnesty International, controlează jurnaliştii străini”.
Potrivit lui Magyar Nemzet, ziarul a primit recent o mulțime de documente de la o adresă de e-mail neidentificată. Unul dintre acestea este un interviu Skype de câteva ore cu Andrej Nosko, fost director al Fundației pentru Societatea Deschisă, ONG fondat și prezidat de George Soros.
În discuția respectivă, Nosko „a recunoscut în esență că majoritatea rapoartelor de presă descriu o imagine distorsionată a Ungariei și Poloniei”,scrie Magyar Nemzet.
Potrivit fostului director al Fundației pentru Societatea Deschisă, Polonia și Ungaria „sunt atacate de mass-media” cu multe argumente nedrepte, în timp ce motivele popularității acestor guverne sunt trecute sub tăcere.
Un motiv pentru imaginea distorsionată a Ungariei este scăderea recentă a calității mass-media din Europa. Există, de asemenea, mult mai puțini corespondenți străini decât înainte. O altă problemă majoră este căacești corespondenți străini nu sunt conștienți de situația reală din Ungaria, deoarece nu vorbesc limba și au tendința de a-și obține informațiile din surse părtinitoare alese de alții, scrie ziarul.
În articol, Magyar Nemzet a citat drept una dintre cele mai interesante informații aflate în posesia sa din interviul în limba engleză cu Andrei Nosko, interviu realizat de o persoană pe care nu au putut-o identifica.
Nosko și-a amintit că atunci când lucra pentru Open Society Foundations, corespondenții străini întrebau de obicei organizația dacă ar putea recomanda pe cineva cu care să discute pe un anumit subiect. Cei contactați, își recomandau de obicei propriii colegi, adică persoane cu convingeri similare cu ale lor, scrie ziarul.
Cum se folosesc ONH-urile de jurnaliștii străini?
Într-un articol ulterior, Magyar Nemzet a relatat despre un alt interviu pe Skype, de data aceasta despre un fost jurnalist al portalurilor de stânga 24.hu și Index.hu. În conversație, potrivit lui Magyar Nemzet, reporterul a mărturisit că primesc instrucțiuni amănunțite despre cu cine au voie să vorbească pe un anumit subiect, precum și despre modul în care depind de ONG-uri.
„Pentru că nu știi niciodată în aceste cazuri dacă aceasta este o colaborare reală? Jurnalistul este suficient de independent sau a primit o invitație foarte bună într-un hotel bun? Deci cât de mult i-ați oferit ca să scrie ceea ce doriți să auziți din presă”, mărturisește jurnalistul. Rememorând una dintre experiențele sale personale, el a spus: „De exemplu, am fost invitat la Bruxelles și la Strasburg. De obicei, în aceste cazuri, jurnaliştii sunt instruiţi unde ar trebui să meargă, cu cine pot vorbi”. Răspunzând la întrebarea dacă a fost martor personal la manevrele prin care ONG-uri limitează libertatea jurnaliștilor străini, ziaristul maghiar a spus: „Cred că majoritatea ONG-urilor fac asta, inclusiv Amnesty International”.
Rețeaua Soros speră să scape de Orban la alegerile din aprilie
Referindu-se la articol, Zoltán Kovács a postat joi pe Twitter: „De ce nu sunt surprins? Parțial pentru că aceste declarații nu sunt singurele făcute recent de oameni de stînga pe tema raportării părtinitoare despre Ungaria. Sincer, abia aștept să văd ce urmează.” Majoritatea ONG-urilor, inclusiv Amnesty International și „cele finanțate de George Soros, exercită o influență uriașă asupra reporterilor străini care scriu despre Ungaria în presa internațională”, a spus Kovács într-o postare pe abouthungary.hu.
Între timp, într-un interviu acordat vineri Magyar Nemzet, secretarul de stat pentru comunicații și relații internaționale a spus că „rețeaua Soros” a afectat puternic modul în care Ungaria a fost prezentată în mass-media internațională.
Ungaria este supusă unor astfel de distorsiuni încă din 2010, a spus Kovács, adăugând că cea mai bună modalitate de a combate interpretările greșite în rândul publicului occidental este să le corecteze în presa internațională. Cu toate acestea, „… a fost greu să ajungem la ei”, a adăugat el.
În perioada premergătoare alegerilor generale din 3 aprilie, a adăugat el, sistemul electoral al Ungariei va fi „atacat din nou de rețeaua Soros”, scrie Hungary Today.