Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Mâna lungă și subacvatică a Mossad
Articole online

Mâna lungă și subacvatică a Mossad

Această informație a fost dată publicității de Wall Street Journal, care citează „surse profesionale” din industria transporturilor navale internaționale și „oficiali regionali”, fără însă a-i cita.

Articolul din WSJ susține că guvernul israelian a decis să atace petrolierele iraniene după ce a ajuns la concluzia că Teheranul folosește beneficiile din vânzările de țiței pentru a finanța grupări teroriste precum Hezbollah din Liban sau rebelii Houti din Yemen.

Majoritatea navelor care au sufierit avarii încercau să livreze petrol în Siria, violând o serie de sancțiuni internaționale impuse Iranului de Statele Unite.

Washingtonul pare să susțină discret atacurile israeliene împotriva navelor iraniene, potrivit Wall Street Journal.

Articolul citează profesioniști anonimi din industria transporturilor maritime care afirmă că cel puțin trei tancuri petroliere iraniene au suferit avarii grave în urma unor atacuri israeliene, în 2019, în timp ce alte cel puțin șase nave iraniene au fost lovite de Israel în 2020.

Toate cele nouă vase transportau petrol.

Nu există nici o informație despre vreun presupus atac israelian în 2021, cu excepția unui vas iranian atacat de un grup de scanfandri care ar fi lipit o mină magnetică pe chila sa, în februarie.

Nici unul dintre vasele iraniene atacate de Israel nu s-a scufundat, scrie Wall Street Journal. Totuși, ele au suferit avarii importante și au fost obligate să se întoarcă în porturile iraniene.

În consecință, potrivit articolului, capacitatea Iranului de a livra petrol Siriei a fost grav perturbată în cursul ultimilor doi ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola