Destinul Mariei Callas a fost marcat de iubirea nefericită pentru Aristotel Onassis. Autoarea unei noi biografii a sopranei, Lindsy Spence, a avut acces la corespondența privată a lui Callas și la documente din arhivă, fapt care i-a permis să scoată la lumină niște adevăruri tulbărătoare.
Cartea urmează să apară în iunie, în Marea Britanie, însă o serie de detalii au fost oferite de Spence reporterilor de la The Guardian.
„Se găsesc în carte o serie de informații deranjante, extrase din jurnalul intim al uneia din marile sale prietene, în care se spune cum Onassis o droga, mai ales pentru relații sexuale”, declară Lindsy Spence. „Astăzi, o asemenea faptă ar fi numită un viol comis de un apropiat.”
Callas, măritată de 12 ani cu Giovanni Battista Meneghini, îl întâlnește pe armatorul grec în 1958. În anul următor, în timpul unei croaziere la Istanbul, tânăra femeie își părăsește cabina în miez de noapte. Așa se va naște iubirea dintre Callas și Onassis.
Ea are 36 de ani, el 53.
În 1960, moare Omerio Langrini, copilul pe care l-a avut cu armatorul, și care s-a născut prematur.
În 1969, magnatul o părăsește pentru Jackie Kennedy, însă foșrii amanți nu vor înceta să se vadă, potrivit mărturiilor fostului secretar al lui Onassis, până la moartea acestuia, în 1975.
Viața Mariei Callas cu Meneghini, cu 28 de ani mai în vârstă decât ea, nu fusese mai fericită. Într-o scrisoare către secretara sa, soprana se descarcă:
„Soțul meu continuă să mă hărțuiască după ce mi-a luat mai mult de jumătate din avere. (…) Am fost o idioată că am avut încredere în el.”
O altă secțiune a dezvăluirilor se referă la relațiile lui Callas cu rudele sale. Iată ce îi scria sopranei mama acesteia, Evangelia Dimitriadou:
„Știi ce fac artiștii de cinema cu origini modeste imediat ce devin bogați? Își cheltuiesc primii bănuți pentru a le construi o casă pentru părinții lor și a-i răsfăța cu produse de lux… Ce ai de spus despre asta, Maria?”
De partea ei, Callas își mărturisea amărăciunea:
„M-am săturat de egoismul și de indiferența părinților mei față de mine… Nu mai vreau să am de a face cu ei. Sper să nu afle presa. Altminteri, o să blestem clipa în care am avut părinți.”
Cu altă ocazie, adaugă:
„Dacă ar fi fost o mamă adevărată pentru mine, aș fi iubit-o.”
Într-un interviu pentru Le Figaro, în 1965, ea va declara tranșant, pentru a pune capăt bârfelor:
„Nu, nu i-am condamnat pe tatăl meu și pe mama mea la cerșetorie!”
Callas a fost însă forțată de mama ei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, să cânte în Grecia, în fața ocupanților naziști și fasciști.
Lindsy Spence face însă o dezvăluire și mai cutremurătoare:
„O ura pe mama ei, care fusese prostituată înainte de război, că a vrut să o vândă unor soldați naziști.”