Evenimentul Istoric > Articole online > Mama i-a fost ucisă când îi îmbrățișa cadavrul
Articole online

Mama i-a fost ucisă când îi îmbrățișa cadavrul

De mic a rămas orfan de tată fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit tradiției, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel. Această a încredințat creșterea și educația singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei.

Văzând marile daruri ale lui Dumnezeu care luminează sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la vârsta de cincisprezece ani, preot la vârsta de optsprezece ani, și episcop al Iliricului la vârsta de douăzeci de ani.

Acolo Sfântul Elefterie a atras pe mulți la credința în Hristos învățând și propovăduind.

De aceea, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix că să îl aresteze pe Sfântul Elefterie și să îl aducă la Roma.

Sosind comandantul la Valona (Albania de astăzi), orașul unde își avea scaunul episcopal Sfântul Elefterie, și intrând în biserică, l-a văzut slujind  pe acesta.

Deodată inima lui Felix s-a schimbat, și a trecut la creștinism.

Felix a primit botezul de la Sfântul Elefterie, apoi a plecat împreună cu acesta la Roma.

Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită, și arderea în cuptor de foc.

Dar Sfântul Elefterie s-a izbăvit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Văzând minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat și a mărturisit că și el este creștin. Caribus a fost torturat și apoi decapitat împreună cu Fericitul Felix.

La urmă, călăii imperiali au tăiat și cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Mama să, Antia, a fost ucisă cu sabia pe când îmbrățișa și săruta pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde și astăzi se preaslăvește Dumnezeu prin minunile care se savârșesc la moaștele Sfântului Elefterie.

 

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola