Evenimentul Istoric > Articole online > Lupta Securității cu ”punkiștii” din ”noul val”. Document incendiar
Articole online

Lupta Securității cu ”punkiștii” din ”noul val”. Document incendiar

”În executarea ordinului rezolutiv privind existența în țara noastră în rîndul tinerilor a curentului ”NOUL VAL”, raportăm următoarele:

1. În anul 1980 securitățile județene Arad și Bihor au semnalat apariția unor grupuri de tineri îmbrăcați excentric (haine în culori țipătoare pe care sunt prinse ace de siguranță, fibule, mărgele, insigne, panglici, dinți de animale etc) zgomotoși, căutînd în orice chip să se facă remarcați și admirați.

Adîncindu-se verificările s-a ajuns la concluzia că acești tineri au copiat în comportare și vestimentație pe membrii formației de muzică ușoară britanică ”PUNK” (derbedeu, huligan) înființată în 1978 care a făcut în mai multe rînduri obiectul unor emisiuni difuzate de Televiziunea română. Cu sprijinul factorilor educaționali, au fost întreprinse măsuri de destrămare a unor astfel de grupuri în județele Arad, Bihor și Timișoara.

În cursul anului 1982, adepți ai curentului ”PUNK” sub denumirea mai respectabilă de ”NOUL VAL” au fost semnalați în municipiul București și județul Buzău. S-au ordonat măsuri de destrămare a lor cu sprijinul factorilor educaționali și al Ministerului Educației și Învățământului.(…)”

Faptul că ofițerul care a întocmit raportul confundă la început curentul ”Punk” și numele formațiilor care se impuseseră deja de peste un deceniu în Occident este scuzabil. Oricum, e interesant că folosește și denumirea de ”New Wave” dată la începutul anilor ’70 și celor care cântau punk-rock. Poate că vreo revistă (de tip fanzine) Punk ajunsese și pe masa lui.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola