Evenimentul Istoric > Articole online > Lungul drum al stejarilor din pădure spre acoperișul Notre-Dame
Articole online

Lungul drum al stejarilor din pădure spre acoperișul Notre-Dame

Sunt copaci bătrâni de două secole: vor mai avea nevoie de câțiva ani pentru ca lemnul lor prețios să poată susține noua fleșă a catedralei Notre-Dame din Paris.

Opt stejari, cu peste douăzeci de metri de trunchi util și un diametru de peste un metru, au fost identificați în pădurea Bercé, din departamentul francez Sarthe, de către Philippe Villeneuve și Rémi Fromont, arhitecți șefi ai Monumentelor Istorice.

Destinați suportului fleșei, distruse de incendiul din 15 aprilie 2019, precum și șarpantelor transeptului și traveelor adiacente, acești copaci vor asigura fundamentul pentru o structură de circa 300 de tone.

Arborii trebuie să atingă perfecțiunea. Astfel, de pildă, un stejar imens, selectat inițial, nu va fi tăiat pentru că i s-a descoperit un nod, scrie AFP.

„O dronă a realizat profiluri 3D pentru a-i verifica pe cei care corespundeau”, explică Aymeric Albert, șeful departamentului comercial al Oficiului Național al Pădurilor.

Stejarii aleși trebuie să fie puțin curbați pentru ca viitoarele grinzi să urmeze curbura boltelor.

Un milion de stejari din Franța au fost oferiți pentru a contribui la reconstruirea Catedralei Notre-Dame, atât din păduri publice cât și din păduri private, iar ofertele continuă să curgă. Inclusiv de la donatori din străinătate.

Într-o fază ulterioară, vor trebui refăcute șarpantele medievale ale naosului și corului. În acest scop, vor fi selecționați alte mii de copaci, însă, de data aceasta, mai tineri.

„Recolta” acestor mii de arbori se va realiza în aceste zile, înainte ca seva să reînceapă să circule prin trunchiuri.

Timp de șase luni, trunchiurile vor fi lăsate la locul lor. Apoi, în semestrul al doilea, ele vor fi debitate și transportate la douăzeci de gatere.

Timpul de uscare va dura între 12 și 18 luni, până când rata de umiditate scade sub 30%.

Pe la începutul anului 2023, lemnul va fi transportat la atelierele de tâmplărie. Acestea vor urma planului arhitectului Viollet-le-Duc, pentru realizarea unei reconstrucții identice.

Selectarea stejarilor „reprezintă începutul renașterii reale a catedralei”, se bucură arhitectul șef Villeneuve. „Intrăm într-o fază nouă în care vom vedea renăscând lucruri noi.”

Întrebat în legătură cu riscurile unei depășiri a termenului de cinci ani pentru încheierea reconstrucției, generalul Jean-Louis Georgelin, președintele Întreprinderii publice însărcinate cu această misiune, a respins ideea:

„Ne aflăm în termen pentru a reda catedrala cultului în 2024. Chiar dacă mai este mult de lucru.”

Și Georgelin a conchis:

„În 2024, veți vedea pe cerul Parisului strălucind fleșa, care nu va mai fi fleșa lui Viollet-le-Duc, ci fleșa lui Villeneuve.”

Registration

Aici iti poti reseta parola