Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lucruri mai puțin cunoscute din copilăria lui Aristotel. Cum a ajuns să pună bazele gândirii critice
Articole online

Lucruri mai puțin cunoscute din copilăria lui Aristotel. Cum a ajuns să pună bazele gândirii critice

Aristotel este cunoscut ca filosoful care i-a devenit învățător lui Alexandru cel Mare, însă până a ajunge în această postură, Aristotel și-a eliberat poporul de sclavie. Aristotel credea în subiecte precum logică, fizică, retorică, politică și filosofie, considerând că sunt cele mai importante pe care orice om ar trebui să le cunoască.

Copilăria lui Aristotel

A crezut atât de mult în învățătură încât și-a deschis o școală în Atena. Deși studiase sub Platon, cei doi erau ghidați de credințe diferite, Aristotel căutându-și un loc în care să predea raționamentul inductiv și deductiv, legile universale și alte filozofii pe care le-a descoperit încă din copilărie.

Gânditorul provenea dintr-o familie educată. Tatăl său, Nicomachus, l-a slujit pe regele macedonean Amyntas II, devenind medicul său. Există o posibilitate ca Aristotel să fi putut intra la medicină dacă tatăl său nu ar fi murit când acesta avea doar 10 ani.

Se crede că și mama lui Aristotel, Phaestis, a murit când acesta avea o vârstă fragedă. Proxenus al lui Atarneus, a preluat tutela lui Aristotel și i-a supravegheat educația, învățându-l subiecte precum retorica și poezia.

Când Aristotel a împlinit 17 ani, Proxenus l-a trimis la Academie, o școală din Atena fondată de Platon. A stat acolo 20 de ani, mai întâi ca student, iar apoi a devenit profesor. Deși respectuos cu profesorul său, Aristotel nu și-a îmbrățișat niciodată toate teoriile și a contrazis adesea unele dintre principalele filozofii ale lui Platon. După ce Platon a murit în 347, nepotul său, Speusippus a preluat școala, iar Aristotel a plecat.

Când și-a creat operele 

După o invitație a lui Hermias, conducătorul lui Atarneus și Assos din Mysia, Aristotel s-a alăturat curții sale, rămânând acolo trei ani și căsătorindu-se cu nepoata sa, Pythias. Aristotel a realizat o mare parte din opera sa în timp ce se afla la liceu. El a creat aproximativ 200 de scrieri, inclusiv câteva note și unele manuscrise, dintre care doar 31 mai există. Colecția acoperă o varietate de subiecte, de la logică și știință la matematică și etică. A murit în 322, la un an după ce a fugit din Atena, un oraș schimbat după domnia lui Alexandru cel Mare.

Aristotel a fost și fondatorul zoologiei, folosindu-și cercetările empirice pe care le-a descris în lucrările sale. El a fost primul care a corelat psihologia cu fiziologia și a scris o carte, „De Anima” sau „Despre suflet”. În „Poetică”, tratatul său de artă și poezie el a separat drama în două segmente: tragedia și comedia. Deși au trecut peste două mii de ani de la moartea sa, opera lui Aristotel a rămas și în prezent influentă.

Registration

Aici iti poti reseta parola