Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lucruri mai puțin cunoscute din copilăria lui Aristotel. Cum a ajuns să pună bazele gândirii critice
Articole online

Lucruri mai puțin cunoscute din copilăria lui Aristotel. Cum a ajuns să pună bazele gândirii critice

Copilăria lui Aristotel

A crezut atât de mult în învățătură încât și-a deschis o școală în Atena. Deși studiase sub Platon, cei doi erau ghidați de credințe diferite, Aristotel căutându-și un loc în care să predea raționamentul inductiv și deductiv, legile universale și alte filozofii pe care le-a descoperit încă din copilărie.

Gânditorul provenea dintr-o familie educată. Tatăl său, Nicomachus, l-a slujit pe regele macedonean Amyntas II, devenind medicul său. Există o posibilitate ca Aristotel să fi putut intra la medicină dacă tatăl său nu ar fi murit când acesta avea doar 10 ani.

Se crede că și mama lui Aristotel, Phaestis, a murit când acesta avea o vârstă fragedă. Proxenus al lui Atarneus, a preluat tutela lui Aristotel și i-a supravegheat educația, învățându-l subiecte precum retorica și poezia.

Când Aristotel a împlinit 17 ani, Proxenus l-a trimis la Academie, o școală din Atena fondată de Platon. A stat acolo 20 de ani, mai întâi ca student, iar apoi a devenit profesor. Deși respectuos cu profesorul său, Aristotel nu și-a îmbrățișat niciodată toate teoriile și a contrazis adesea unele dintre principalele filozofii ale lui Platon. După ce Platon a murit în 347, nepotul său, Speusippus a preluat școala, iar Aristotel a plecat.

Când și-a creat operele 

După o invitație a lui Hermias, conducătorul lui Atarneus și Assos din Mysia, Aristotel s-a alăturat curții sale, rămânând acolo trei ani și căsătorindu-se cu nepoata sa, Pythias. Aristotel a realizat o mare parte din opera sa în timp ce se afla la liceu. El a creat aproximativ 200 de scrieri, inclusiv câteva note și unele manuscrise, dintre care doar 31 mai există. Colecția acoperă o varietate de subiecte, de la logică și știință la matematică și etică. A murit în 322, la un an după ce a fugit din Atena, un oraș schimbat după domnia lui Alexandru cel Mare.

Aristotel a fost și fondatorul zoologiei, folosindu-și cercetările empirice pe care le-a descris în lucrările sale. El a fost primul care a corelat psihologia cu fiziologia și a scris o carte, „De Anima” sau „Despre suflet”. În „Poetică”, tratatul său de artă și poezie el a separat drama în două segmente: tragedia și comedia. Deși au trecut peste două mii de ani de la moartea sa, opera lui Aristotel a rămas și în prezent influentă.

Registration

Aici iti poti reseta parola