Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lovitură devastatoare pentru Biden. Sprijin neașteptat pentru Putin din bogatele monarhii petroliere
Articole online

Lovitură devastatoare pentru Biden. Sprijin neașteptat pentru Putin din bogatele monarhii petroliere

Biden

Lovitură devastatoare pentru Biden. Sprijin neașteptat pentru Putin din bogatele monarhii petroliere

 

Mișcare doar aparent surprinzătoare în Golful Persic

Mai nou, și liderii Arabiei Saudiți și Emiratelor Arabe Unite refuză să accepte apelurile lui Biden, în timp ce președintele SUA încearcă să limiteze creșterea prețurilor petrolului, potrivit Wall Street Journal. Ziariștii adaugă că bogatele monarhii petroliere din Golful Persic au semnalat „nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețurilor petrolului decât dacă Washingtonul îi sprijină în Yemen”.

„Existau o oarecare așteptare pentru â un apel telefonic, dar nu s-a întâmplat”, a spus un oficial american despre o discuție planificată între Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. „Era vorba despre deschiderea la volum maxim a robinetului [petrolului saudit]”.

Cu toate astea, atât prințul Mohammed (Arabia Saudită), cât și șeicul Mohammed (Emiratele Arabe Unite) au primit apeluri telefonice de la președintele rus Vladimir Putin, după ce au refuzat să vorbească cu Biden, potrivit WSJ. Ei au discutat și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Biden a reușit să comunice cu tatăl prințului Mohammed, în vârstă de 86 de ani, pe 9 februarie, însă Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că apelul dintre domnul Biden și șeicul Mohammed va trebui reprogramat, potrivit

Șeicii sunt nemulțumiți de politica lui Biden

După cum notează Wall Street Journal , „Arabia Saudită a semnalat că relația lor cu Washington s-a deteriorat sub administrația Biden și doresc mai mult sprijin pentru intervenția lor în războiul civil din Yemen, ajutor pentru propriul program nuclear civil pe măsură ce Iranul avansează și imunitate legală. pentru Prințul Mohammed în SUA, au lăsat să se înțeleagă oficialii saudiți. Prințul moștenitor se confruntă cu mai multe procese în SUA, inclusiv pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018”.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite împărtășesc îngrijorările saudite cu privire la nivelul scăzut de angajament al SUA în ceea ce privește recentele lovituri cu rachete ale militanților Houthi susținuți de Iran în Yemen, atât împotriva Emiratelor Arabe Unite, cât și a Arabiei Saudite. Cele două regate sunt, de asemenea, preocupate de renașterea acordului nuclear cu Iranul – care se află în „etapele finale ale negocierilor”, dar nu rezolvă preocupările lor de securitate.

Așadar, pentru cei care țin evidența, în timp ce Occidentul insistă că Rusia este izolată, dacă luăm în considerare populația și resursele âdin China, India, Brazilia și regatele Orientului Mijlociu. – practic, jumătate din populația lumii nu sunt de acord cu pedepsirea lui Putin sau relaxarea situației în beneficiul Occidentului.

Și, așa cum subliniază WSJ, „Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt singurii doi mari producători de petrol care pot pompa în plus milioane de barili de petrol – o capacitate care, dacă este folosită, ar putea ajuta la calmarea pieței de țiței într-un moment în care prețurile pentru benzina americană sunt la niveluri ridicate.”

Prea puțin, prea târziu?

La sfârșitul lunii trecute, Brett McGurk, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru Orientul Mijlociu, și Amos Hochstein, trimisul energetic al Departamentului de Stat, au zburat la Riydah pentru a încerca să îmbunătățească relațiile – în timp ce McGurk sa întâlnit și cu șeicul Mohammed la Abu Dhabi pentru a-și auzi frustrările față de Răspunsul Americii la atacurile Houthi. Diplomația nu a mers prea bine.

Până în prezent, saudiții și emirații au refuzat să crească producția de petrol – și, în schimb, se țin de foaia de parcurs de producție convenită anterior OPEC. În plus, alianța lor energetică cu Rusia, un alt producător de top, a sporit acoperirea globală a OPEC, aducând în același timp Regatele mai aproape de Moscova.

Arabia Saudită și U.A.E. a creat legături strânse cu fostul președinte Donald Trump, care a fost de partea lor în disputa regională cu Qatar, a scos SUA din acordul nuclear cu Iranul , a făcut prima sa călătorie în străinătate la Riad în 2017 și a fost alături de prințul Mohammed după uciderea lui Khashoggi. Dar decizia domnului Trump de a nu răspunde unui atac iranian cu drone și rachete asupra principalelor site-uri petroliere saudite în 2019 i-a zguduit pe partenerii din Golf care s-au bazat de zeci de ani pe promisiunea protecției securității SUA. Iranul a negat implicarea în atacurile la instalația petrolieră.

Divergențele dintre Biden și prințul moștenitor al Arabiei Saudite au început în campania pentru alegerile prezidențiale din 2020, când candidatul democrat a promis că va trata regatul saudit ca pe un stat „paria”, din cauza asasinării disidentului Khashoggi în 2018 la Istanbul.

Biden a publicat, de asemenea, un raport de informații la scurt timp după preluarea mandatului, care a concluzionat că uciderea din Istanbul din 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi a fost aprobată de prințul Mohammed – care a negat însă că ar fi fpst la curent,deși apropiații săi au fost condamnați de tribunalul saudit pentru moartea jurnalistului.

Președintele SUA a criticat și Arabia Saudită pentru războiul său lung din Yemen și a oprit livrările de arme pe care saudiții le foloseauîmpotriva rebelilor houthi. De asemenea, Biden i-a scos pe Houthi de pe lista grupărilor teroriste globale unde îi adăugase fostul președinte Trump i-a adăugat.

Într-un interviu acordat revistei Atlantic săptămâna trecută, întrebat dacă Biden l-a înțeles greșit. prințul Mohammed a spus,: „Pur și simplu, nu-mi pasă”, adăugând că președintele SUA nu ar fi trebuit să-i înstrăineze pe liderii saudiți. „Depinde de el să se gândească la interesele Americii”.

Mesajul e cât se poate de clar. Biden și Administrația sa n-ar trebui să numească „paria” o țara care ar putea rezolva criza de petrol, scrie zerohedge.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola