Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lovitură de pumnal în coasta lui Putin. O fostă republică sovietică năruiește planurile Kremlinului
Articole online

Lovitură de pumnal în coasta lui Putin. O fostă republică sovietică năruiește planurile Kremlinului

O lovitură grea pentru Putin

Deși Statele Unite să străduiesc să convingă țările din Golful Persic să furnizeze gaz Europei în cazul unei invazii rusești în Crimeea, o soluție mult mai realistă este oferită de fosta republică sovietică Azerbaidjan.
Această republică musulmană, care are o alianță strânsă cu Turcia, anunță că este pregătită să furnizeze mai mult gaz Europei în caz de „urgență”.
Ambasadorul Azerbaidjanului în Regatul Unit, Elin Suleymanov , a anunțat intențiile guvernului de la Baku.
„În caz de nevoie urgentă, vor fi disponibile anumite volume suplimentare”, a spus el.
Potrivit diplomatului azer, țara sa poate produce mai mult gaz și poate crește capacitatea Coridorului sudic al gazelor. De asemenea, Azerbaidjanul poate transporta și gaze din Turkmenistan, ambele țări intenționând să dezvolte în comun zăcământul Dostlug din Marea Caspică, a subliniat ambasadorul.

„Situația de urgență” a Occidentului ar putea fi provocată de o „invazie” a armatei ruse în Ucraina și de sancțiunile pe care Occidentul le-ar impune sectorului energetic rus, ceea ce ar putea provoca o întrerupere a aprovizionării cu gaz și petrola UE.
În aceste condiții. în ultimele săptămâni, UE și SUA au căutat febril furnizori alternativi de hidrocarburi, în special de gaze.

Azerbaidjanul va trebui, însă, să țină seama de propriul consum intern, care crește vertiginos iarna, înainte de a livra mai mult gaz Europe, a spus Suleimenov, care susține că livrările din țara sa nu pot acoperi total nevoile Europei. „Volumele azere nu sunt egale cu volumele rusești, acest lucru este evident”.

Azerbaidjanul va avea probleme cu Moscova

Pentru Moscova, disponibilitatea Azerbaidjanului de a furniza gaze Europei înseamnă că această țară ajută SUA și NATO împotriva Rusiei.
Îm disperare de cauză. UE a acceptat oferta de ajutor a Azerbaidjanului. Comisarul european pentru energie , Kadre Simson, a anunțat că Uniunea Europeană va trimite o delegație în Azerbaidjan pentru a discuta despre aprovizionare.

„Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze fiabilă, bine diversificată și durabilă, precum și proceduri clare de solidaritate în situații de urgență”, a spus Simson, vorbind la o conferință de presă la Amiens, în Franța, după o întâlnire informală a miniștrilor energiei din UE.

Simson va sosi la Baku pe 4 februarie, unde va purta discuții cu ministrul Energiei al Azerbaidjanului. Cei doi vor explora disponibilitatea fostei republici sovietice de a extinde livrările către UE prin intermediul TAP.

Azerbaidjanul intenționează să crească fluxul de gaz prin TAP la 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, și nu numai din Turkmenistan, ci și din zăcământul Shah Deniz-2.

În total, prin TAP au fost transportate 8,1 miliarde de metri cubi de gaze în perioada 31 decembrie 2020 – 31 decembrie 2021.

6,8 miliarde de metri cubi au fost livrați în Italia prin TAP, în vreme ce Grecia și Bulgaria au primit1,2 miliarde de metri cubi, notează Pravda.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola